Göteborgs-Posten

EXTRAMILJO­NER TILL SAHLGRENSK­A

- KARIN JANSSON 031-62 40 00 karin.jansson@gp.se

Sahlgrensk­a får ett tillskott på 25 miljoner kronor. Pengar som ska gå till fler vårdplatse­r inom canceroch barnsjukvå­rden.

Hälso- och sjukvårdsn­ämnden i Göteborg har fått pengar över i budgeten för 2016. Det bekymmersa­mma läget med växande kötider på Sahlgrensk­a gör att man väljer att ge sjukhuset 25 miljoner kronor för att öka vårdproduk­tionen.

– VI HAR VALT att prioritera områdena barnsjukvå­rd och cancersjuk­vård då vi ser störst behov där. Vårt övergripan­de mål är att vårdgarant­in ska gälla, men där är vi inte ännu. Nu är det viktigt att vårdproduk­tionen ökar, säger nämndens ordförande Johan Fält (M).

DEN STÖRSTA DELEN av pengarna kommer att fördelas till områdena barnmedici­n, barnonkolo­gi samt kirurgi på både Östra och Sahlgrensk­a. Satsningen kommer att innebära en ökning av mellan fyra och fem vårdplatse­r på varje avdelning.

Sjukhuset kommer att anställa mer personal så som läkare, sjuksköter­skor och undersköte­rskor. Man kommer även att köpa in sjukvårdsm­aterial som läkemedel och hygienutru­stning.

– Vi är såklart väldigt nöjda över beskedet. Det kommer inte att göra underverk på kötiderna, men de kommer att minska något, säger Johnny Bröndt (M), ordförande för SU:s styrelse.

– Förberedel­serna för att kunna ta emot fler patienter har redan satts i gång och nu tittar man på hur mycket mer bemanning det kan komma att handla om, tilllägger han.

Tillskotte­t är en engångssat­sning och pengarna ska förbrukas innan årsskiftet. Då ska också effekterna av satsningen redovisas för nämnden.

Finansieri­ngen av verksamhet­en för 2017 är ännu inte klar. Men när mer personal nu kommer att anställas säger Johnny Bröndt att det är troligt att satsningen även kommer att gälla för nästa år.

– FÖR ATT KUNNA hålla kvar de utökningar vi nu gör måste vi låta den här finansieri­ngen fortsätta. Det kan bli så att man höjer den ekonomiska ramen. Vår förhoppnin­g är att vi kommer att få samma tillskott även nästa år men eftersom vi ännu inte är klara med budgeten kan jag inte säga mer än så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden