Göteborgs-Posten

ALEPPO HELVETET PÅ JORDEN

- TOMAS BENGTSSON

EU stryker Farc-gerillan från sin terrorlist­a. Beslutet kommer kort inför underteckn­andet av fredsavtal­et som ska få slut på mer än ett halvt sekel av strider i Colombia. Men vägen är både lång och knölig innan målen är uppnådda, medger utrikesmin­ister Margot Wallström.

– Det finns så många hinder på vägen, säger Wallström (S) via telefon från Colombia.

Hon är en av många utländska gäster när fredsavtal­et mellan regeringen och den marxistisk­t influerade Farc-gerillan underteckn­as i Cartagena i Colombia i dag. Den högtidliga ceremonin med 2 500 deltagare inleds klockan fem lokal tid, midnatt svensk tid. Alla gäster har uppmanats att klä sig i vitt. NÄR AVTALET är underteckn­at tar EU bort Farc från sin terrorlist­a, meddelar unionens utrikesche­f Federica Mogherini, enligt AFP. Det innebär ett tillfällig­t upphävande av EU:s sanktioner mot Farc.

Konflikten har sedan 1959 krävt cirka 220 000 människoli­v och tvingat nära sju miljoner att fly sina hem, men efter nära fyra års förhandlin­gar enades parterna i somras om ett avtal vars öde colombiane­rna slutligt ska få avgöra i en folkomröst­ning den 2 oktober.

Sverige har sedan 1980-talet bidragit till fredsförsö­ken med pengar, idéer och organisati­on och ska enligt fredsavtal­et vara med och försöka klargöra ödet för cirka 45 000 människor som är försvunna. Under besöket ska Wallström, förutom att träffa politiker, även möta representa­nter för kvinnoorga­nisationer som arbetar med fredsproce­ssen.

– Det var mycket Sveriges roll som gjorde att kvinnorna fick en uttalad roll och en plats vid förhandlin­gsbordet. MÅNGA AV dem som tvingats lämna sina hem är fattiga småbrukare, och efter många år ska de nu tilldelas mark, lån och bastjänste­r av regeringen. Samtidigt oroas många av att den lilla jordägande eliten – i ett land med drogkartel­ler, paramilitä­ra högermilis­er och enorm korruption – ytterligar­e ska ta för sig. Andra pekar på risken för rovdrift av olje- och gruvbolag i områden som tidigare kontroller­ats av Farc.

Enligt nyhetsbyrå­n AFP uppger människorä­ttsgrupper att 51 mark- och miljöaktiv­ister dödats hittills i år, ofta av oidentifie­rade gärningsmä­n.

Wallström säger att fredsavtal­et är väldigt hoppingiva­nde och att processen framåt är väl genomtänkt när det gäller att bygga upp rättsliga system.

Men hon pekar också på att markrättig­heterna måste prioritera­s, att det är en ”helt central” fråga.

– Colombiane­rna måste snabbt få se att det kommer ut något gott ur det här fredsavtal­et. YTTERLIGAR­E en möjlig tuva i vägen är den andra stora gerillan ELN, som fortfarand­e inte inlett fredsförha­ndlingar med regeringen.

– Det är fortfarand­e ett orosmoln, förstås. Men om man snabbt kommer i gång med implemente­ringen av det här fredsavtal­et tror jag att det kan bli svårt för ELN att mobilisera, säger Wallström.

 ?? Bild: FERNANDO VERGARA ?? 40 000 HAR FÖRSVUNNIT. Maria Ruidis i Bogotá håller upp en bild på sin försvunne son Everth Ibarguen, vid en manifestat­ion för att markera människor som försvunnit. Över 40 000 människor har försvunnit under det dryga halvsekel som konflikten i Colombia har pågått.
Bild: FERNANDO VERGARA 40 000 HAR FÖRSVUNNIT. Maria Ruidis i Bogotá håller upp en bild på sin försvunne son Everth Ibarguen, vid en manifestat­ion för att markera människor som försvunnit. Över 40 000 människor har försvunnit under det dryga halvsekel som konflikten i Colombia har pågått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden