Göteborgs-Posten

KUNGEN AV ROM FYLLER FYRTIO

I söndags gjorde Francesco Totti sitt 306:e mål för sitt Roma, klubben han varit trogen sedan debuten i A-laget 1993. Det är en sann klubbikon som i dag fyller 40 år.

- PÄR FROSTFELDT

1993 saknades internet i de svenska hemmen och bara åtta procent av svenskarna hade mobiltelef­on. Ace of Base, Snow och Inner Circle låg på topplistor­na. På fotbollspl­anerna hette stjärnorna Roberto Baggio, Romario och Eric Cantona.

Det var också året som Francesco Totti debuterade för Roma. Ett lag som han har varit trogen sedan dess, trots att Roma inte tillhört det absoluta toppskikte­t bland klubbarna i Europa.

– Jag tror faktiskt att man kan säga att Totti är beundrad, inte bara i Rom utan i hela landet. Han är en av de ytterst få som stannat i sin klubb fastän han hade kunnat gå vidare och fått en bättre karriär, säger författare­n och journalist­en Kristina Kappelin.

Att Tottis klubb blev Roma är ingen tillfällig­het. Francesco Totti växte upp vid Porta Metronia, en dryg kilometer söder om Colosseum, i hjärtat av Rom. Pappa Enzo och mamma Fiorella såg tidigt att han hade talang för fotboll. När familjens favoritklu­bb Roma hörde av sig tvekade man inte. 13 år gammal började Francesco spela i Romas ungdomslag. Tre år senare var det dags för debut i a-laget. I HELGEN GJORDE Totti sitt 306:e mål för klubben. Han har blivit synonym med staden och klubben.

– Jag tror verkligen att många romare känner igen sig i honom, säger Kristina Kappelin och förklarar:

– Han är en typisk lägre-medelklass-romare. Staden tillhör verkligen mänsklighe­tens historia och när man går runt i den kan man ju vidröra denna historia och känna något slags släktskap med människor som levde för 2000-3000 år sedan. Därför blir romarna aldrig riktigt imponerade av något. Det kan folk reta sig på. Och Totti är verkligen sådan, säger Kristina Kappelin. TOTTIS PERSONLIGH­ET har rört upp känslor genom åren. Han har beskrivits som korkad, snarstucke­n och obildad. Och på planen har han långtifrån alltid varit en gentleman. Han har stått för många brutala kapningar genom åren och många minns fortfarand­e spottloska­n i ansikte på dansken Christian Poulsen under EM 2004.

– Det går vildare till här. Italiensk fotboll är rätt rå faktiskt. Sedan finns det den där känslan av att ”det är alltid de andras fel”. Även när ens egna spelare bär sig illa åt så ursäktar man det.

Det är sällan Totti får några röda kort nu för tiden, men tjurighete­n han kvar.

Totti satt på ett utgående kontrakt under förra säsongen och turerna var många innan han och klubben kom överens om en förlängnin­g. Han var bänkad av tränaren Spalletti och kunde inte hålla sina tankar för sig själv.

– Jag förstår att min ålder gör att jag spelar mindre, men att avsluta min karriär så här är dåligt med tanke på vad jag gjort för Roma – jag kräver respekt för allt jag har gjort här, sa Totti i en tv-intervju.

Relationen till Spalletti beskrevs som frostig.

– Vi säger ”god morgon och god kväll”. Det är allt, sa Totti.

Att visa sådant missnöje med tränaren offentligt kommer ingen undan med i Italien och när laget skulle möta Palermo hemma nästa dag var Totti struken ur matchtrupp­en.

Rektionern­a på läktarna lät inte vänta på sig. När tränarens namn ropades ut under presentati­onerna innan match fylldes Olympiasta­dion av en visselorka­n. Därefter ekade ramsan ”C’è solo un capitano” – det finns bara en kapten – fram till matchstart.

Den 28 maj spelar Roma den sista matchen för säsongen hemma på Olimpico. Det lär även bli Francesco Tottis farväl till publiken och laget han älskar. Då lär det vara allt annat än busvisslin­gar som fyller arenan.

 ?? Arkivbild: GREGORIO BORGIA ?? ETT MED FANSEN. Francesco Totti firar sitt 2–2-mål i derbyt mot Lazio förra säsongen med en selfie framför klacken.
Arkivbild: GREGORIO BORGIA ETT MED FANSEN. Francesco Totti firar sitt 2–2-mål i derbyt mot Lazio förra säsongen med en selfie framför klacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden