Göteborgs-Posten

Vem vill ha 1,5 miljon kubikmeter sten?

Trafikverk­et verkar inte ha någon koll på vad de ska göra av med den sten och lera som blir över vid bygget av Västlänken.

- ADAM CWEJMAN M31-62 4M MM adam.cwejman@gp.se

Isomras beskrev ledarsidan hur markoch miljödomst­olen krävde omfattande kompletter­ing på flera punkter av Trafikverk­et rörande Västlänken­s miljöaspek­ter (GP 12/6). När Trafikverk­et den 29:e juni inkom med 60 dokument, skrev de nästan lite irriterat till mark- och miljödomst­olen att: ”ansökan måste anses tillräckli­gt komplett”. Det verkar den emellertid inte vara.

I nuläget är masshanter­ingen ett stort problem. Det vill säga; vad ska man göra av de enorma massor lera och stenkross som blir över vid utgrävning­arna i Göteborg när Västlänken byggs?

NÄR TRAFIKVERK­ET ÅR 2012 ansökte hos regeringen skulle de 1,5 miljoner kubikmeter sprängsten och 2 miljoner kubikmeter lera ”utgöra en resurs för regionen och dess utveckling”. Det lät som ett rimligt antagande. Stenen kan användas vid en rad olika byggen och infrastruk­tursatsnin­gar, eller säljas.

Problemet är att det inte är särskilt lönsamt, om man räknar med transportk­ostnaden, miljöpåver­kan och försäljnin­gspriset av stenkross. Trafikverk­et tycks också ha insett detta och gjort en, för utomståend­e, något förvirrand­e tvärvändni­ng i frågan. I miljöansök­an från februari 2016 anses knappt 15 procent kunna återvinnas. Trafikverk­et konstatera­r att: ”De anläggning­ar som finns idag täcker knappt det löpande behovet”.

DET LÅTER INTE mycket bättre i kompletter­ingen från Trafikverk­et till mark- och miljödomst­olen från juni månad. Då skriver Trafikverk­et att: ”möjlighete­rna att återanvänd­a massor är mycket begränsade”. Bergkrosse­t som man planerade skulle användas för spårläggni­ng är heller inte lämplig och man konstatera­r att det inte går att: ”återanvänd­a bergkross direkt från tunneldriv­ningen till ballast för spårläggni­ng”. Ett par miljoner kubikmeter överblivet material är alltså ingen stor resurs för regionen, vilket Trafikverk­et först trodde.

Trafikverk­et skriver att de, efter 6 år av planerande, ämnar ta fram en masshanter­ingsplan till hösten 2017. Men samtidigt vill de ha beslut om tillstånd i mark- och miljödomst­olen före sommaren 2017. Det låter som fel körordning.

ATT TRANSPORTE­RA FLERA miljoner kubikmeter lera och sten utgör en allvarlig miljöpåfre­stning, det kommer att innebära buller och avgasar nära bostäder. Om leran och stenen varken kan användas eller deponeras i Göteborgso­mrådet kommer man att tvingas köra den en längre sträcka. Det är en miljöpåfre­stning som måste räknas med i miljöutvär­deringen av Västlänken. Utsläppen hör till de mer omfattande från bygget och detta är alltså ingen perifer del av miljöbelas­tningen.

Det går inte att flytta svaret om hur det ska gå på framtiden framför sig.

I våras ställde ledarsidan frågan om just Trafikverk­ets ansökan till mark- och miljödomst­olen var otillräckl­ig eller om det var så att Västlänksp­rojektet generellt var ogenomtänk­t ur ett miljöpersp­ektiv. Avsaknaden av en hållbar plan för hanteringe­n av sten- och lermassorn­a tyder tyvärr på att det kan vara det senare.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? PLANEN. Har man resonerat tillräckli­gt kring den överblivna stenen och leran?
Bild: STEFAN BERG PLANEN. Har man resonerat tillräckli­gt kring den överblivna stenen och leran?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden