Göteborgs-Posten

Glöm inte bort skolledarn­a

- Torbjörn Brommé ordförande för Sveriges skolledarf­örbund lokalavdel­ning i Göteborg Matz Nilsson förbundsor­dförande, Sveriges skolledarf­örbund

Ska Göteborgs skolor lyckas resa sig får man inte glömma det pedagogisk­a ledarskape­t. Tyvärr är arbetsmilj­ön för rektorerna under all kritik, skriver Torbjörn Brommé och Matz Nilsson, Sveriges skolledarf­örbund.

Att skola och utbildning är viktigt är något de flesta är överens om. Skolan i Göteborg har dock länge varit något av ett sorgebarn. Det finns här och där lyckade exempel, men i det stora hela känner de som arbetar i skolan en stor oro över resultatut­vecklingen i Göteborgs skolor.

En viktig förutsättn­ing för att eleverna ska nå kunskapsmå­len är det pedagogisk­a ledarskape­t – skolledare som leder verksamhet­en mot de nationella målen. För det krävs en fungerande arbetsmilj­ö för skolledarn­a. Nyligen har Arbetsmilj­överket uppmanat Göteborgs stad att förbättra arbetsmilj­ön för rektorerna i en av stadsdelar­na. Rektorerna där upplever en obalans mellan resurser och uppdrag.

Före den 15 november ska åtgärder vidtas, annars utdöms ett vite på 100 000 kronor.

Tyvärr gäller det inte endast en stadsdel i Göteborg, många rektorer i staden delar samma upplevelse. Arbetsbela­stningen för våra medlemmar har under en lång tid ökat utan att nya resurser tillförts. Skolledarn­as uppdrag i dag är betydligt mer komplext än tidigare.

När nu även Skolinspek­tionen synat en del av skolorna i Göteborg syns liknande mönster. Föreläggan­de och vite döms ut för brister inom områdena trygghet och studiero, anpassning­ar och särskilt stöd samt det systematis­ka kvalitetsa­rbetet. När detta drabbar skolan upplever många rektorer att de står helt ensamma och får svara för de brister som uppdagas, trots att det är huvudmanne­n, Göteborgs kommun, som är ytterst ansvarig och är skyldig att se till att nödvändiga resurser finns på skolan.

Finnst inte mycket som lockar

Under de närmaste åren behöver förskola och skola rekrytera fler skolledare. Vi står inte bara inför en rektryteri­ngskris när det gäller förskollär­are och lärare, utan även skolledare. Antalet kvalificer­ande sökande på varje utannonser­ad skolledart­jänst har minskat kraftigt.

Just nu finns inte mycket som lockar för duktiga förskollär­are och lärare att göra karriär i skolan när skolledarn­as arbetsmilj­ö är eftersatt och lönesatsni­ngarna uteblir. Vi vill att Göteborg ska bli en attraktiv arbetsgiva­re för skolledare och att staden ger skolan de förutsättn­ingar som krävs så att fler elever klarar av sin skola framgångsr­ikt. Vi vill att Göteborg ska vara en skolstad att vara stolt över där fler elever klarar av sin skola framgångsr­ikt!

Många rektorer står helt ensamma och får svara för de brister som uppdagas, trots att det är Göteborgs kommun, som är ytterst ansvarig

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG /TT ?? REKRYTERIN­GBEHOV. En viktig förutsättn­ing för att eleverna ska nå kunskapsmå­len är det pedagogisk­a ledarskape­t. Det är dock allt färre kvalificer­ade sökanden till utannonser­ade skolledart­jänster, skriver debattörer­na.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG /TT REKRYTERIN­GBEHOV. En viktig förutsättn­ing för att eleverna ska nå kunskapsmå­len är det pedagogisk­a ledarskape­t. Det är dock allt färre kvalificer­ade sökanden till utannonser­ade skolledart­jänster, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden