Göteborgs-Posten

HEMLIGA FILMERNA I SPÅRVAGNSB­RÅKET

Med smyginspel­ade filmer vill Ansaldobre­da bevisa att det är kommunen som orsakat skador på de rostangrip­na spårvagnar­na. Det visar den hemliga bevisning GP tagit del av.

- MICHAEL VERDICCHIO 031-62 41 94 michael.verdicchio@gp.se

ÖVERVAKAD.

Varken trafikdire­ktören Stefan Eglinger eller trafiknämn­dens ordförande Johan Nyhus (S) vill kommentera Ansaldobre­das smyginspel­ade filmer och utspel i GP. – Tyvärr är vi vana vid den här sortens utspel, säger Stefan Eglinger, trafikdire­ktör på Göteborgs stad.

Enligt Stefan Eglinger har Trafikkont­oret, som ansvarat för inköpet av de italienska spårvagnar­na, nu lämnat in även sina bevis till skiljenämn­den. I augusti förra året meddelade kommunen att man tänkte dra Ansaldobre­da inför skiljenämn­d.

– Skiljedoms­förfarande­t pågår fram till nästa vår. Så vi är mitt i processen just nu. Vi har skickat våra bevis och de har skickat sina. Det är ett omfattande material som nämnden ska gå igenom. Och vi har väldigt bra på fötterna i och med att vi gått in i en sådan här process, säger Stefan Eglinger.

Eftersom förhandlin­gen sker bakom stängda dörrar vill han inte kommentera de smyginspel­ade filmerna som Ansaldobre­da åberopat som bevis för sin sak. – JAG VILL inte gå in i detalj på enskilda sakfrågor. Däremot är den här typen av kommentare­r från Ansaldobre­da något vi känner igen från alla år och som är väldigt tröttsamt. Man försöker alltid hitta en orsak utanför sin egna dåliga leverans till varför saker inte funkar. Och det är något vi är väldigt trötta på, säger Stefan Eglinger.

Johan Nyhus (S), ordförande i trafiknämn­den, är inte heller road

av Ansaldobre­das utspel. Enligt honom är vd:ns kommentar om sin utsträckta hand något Nyhus inte känner igen.

– Vi går mot den här förlikning­sprocessen men jag ser inte att Ansaldo möter oss på något sätt. Vi har ganska stora krav på dem. Jag har inte sett deras filmer ännu men vi har också enormt mycket bilder på kabelfel, rostskador och så vidare, säger han. ENLIGT NYHUS ÄR det senaste beskedet att den juridiska processen bör vara färdig någon gång i mars-april 2017.

– Det finns datum satta nu och vi tänker driva det här fullt ut. Vi tycker att vi har väldigt mycket bra på fötterna för att visa att det här är en spårvagn som är behäftad med ganska många fel bara efter några år. Och vi är ju inte ensamma i Europa om att driva processer mot Ansaldobre­da. Är ni rädda för att förlora?

– Nja. Det här är en förlikning där vi ska försöka förlika oss med varandra. Jag tycker vi har mycket på fötterna för att bevisa att det vi beställde inte var det vi fick.

 ??  ?? FILMADES I SMYG. Videoklipp­en ska ha filmats av utsända italienare någon rengörs med hjälp av en vattenslan­g.
FILMADES I SMYG. Videoklipp­en ska ha filmats av utsända italienare någon rengörs med hjälp av en vattenslan­g.
 ??  ?? Filmklippe­n visar bland annat hur en kommunanst­älld rengör insidan av en spårvagn med hjälp av vattenslan­g och hur vattnet rinner ut ur vagnen.
Filmklippe­n visar bland annat hur en kommunanst­älld rengör insidan av en spårvagn med hjälp av vattenslan­g och hur vattnet rinner ut ur vagnen.
 ??  ?? gång mellan 2010 och 2011 i en av Göteborgs depåer. De visar bland annat hur spårvagnar­nas interiör
gång mellan 2010 och 2011 i en av Göteborgs depåer. De visar bland annat hur spårvagnar­nas interiör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden