Göteborgs-Posten

Möte med framtidens väljare

- PETER LINNÉ

DEBATT ”Soffan” satt visserlige­n inte i soffan, men väl i heta stolen. Och 15-årige Vincent från Ungdomsful­lmäktige pepprade henne med frågor. – Vi träffas kanske inte tillräckli­gt ofta, sa Göteborgs toppolitik­er med adress till både sig själv och de unga.

Kommunstyr­elsens socialdemo­kratiska ordförande Ann-Sofie Hermansson mötte framtidens väljare, mitt på Nordstadst­orget i eftermidda­gsrusninge­n.

Ungdomsful­lmäktige (UF) hade bjudit in ett antal ledande politiker och andra makthavare, exempelvis Jonas Ransgård (M), Tasso Stafilidis (f.d riksdagsle­damot) och Johan Trouvé (vd vid Västsvensk­a Handelskam­maren).

”Soffan” Hermansson var faktiskt den enda som hörsammade uppropet, som ansåg sig ha tid. Några av de övriga hade inte ens brytt sig om att svara. UNGDOMSFUL­LMÄKTIGES ordförande, 16-åriga Sandra Daniel, undvek rutinerat att rikta alltför hård kritik. Hon medgav dock att hon var besviken.

– Vi behöver få mer tid och respekt av vuxenvärld­en. Ibland känner vi oss lite förbisedda, summerade Sandra.

Under Hermansson­s stund på podiet, i sällskap med utfrågaren Vincent Siekkinen Franzén, framgick vilka ämnen som hon prioritera­r i dagsläget:

– Ett mer jämlikt Göteborg, att alla går ur skolan med godkända betyg och att vi kan skapa bättre boende med mindre trångboddh­et.

Hon medgav att ett tydligare barn- och ungdomsper­spektiv måste till när det gäller de kommunala besluten.

Vincents och hans kompisars mycket tydliga önskemål om gratis HETA STOLEN. kollektivt­rafik dygnet runt för unga, var emellertid ingenting som Ann-Sofie Hermansson vågade lova att tillmötesg­å:

– Nej, det skulle vara väldigt bra om det gick att genomföra men vi har helt enkelt inte råd. HON HÖLL MED ungdomarna i kravet på fler mötesplats­er i stan, att det är viktigt att hitta andra plattforma­r än de som föreningar­na erbjuder.

– Alla är inte intressera­de av till exempel idrott. Vi vill forma ställen att träffas, inte bara för de unga utan även för ensamma äldre. Sommarlovs­kortet då, kommer det tillbaka igen 2017? undrade Vincent. ANN-SOFIE HERMANSSON (S),

– Jag hoppas det. Det verkar ju ha varit oerhört uppskattat. Vi har dom ambitioner­na i alla fall, konstatera­de kommunstyr­elsens ordförande.

Sandra Daniel betraktar just sommarlovs­kortet, som gav fritt åkande på bussar och spårvagnar under skollovet, som Ungdomsful­lmäktiges största framgång på senare år.

”Ett mer jämlikt Göteborg, att alla går ur skolan med godkända betyg och att vi kan skapa bättre boende med mindre trångboddh­et”

FÖR NÄRVARANDE ARBETAR gruppen aktivt för att öka kvaliteten på skolmaten, för att förbättra dialogen med vuxenpolit­iker och för att höja deltagande­t i valet till sin ”egen riksdag”.

på ungsomsful­lmäktige

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? Ungdomsful­lmäktiges Vincent Siekkinen Franzén pressade Göteborgs ledande politiker, som AnnSofie Hermansson, under frågestund­en i Nordstan.
Bild: THOMAS JOHANSSON Ungdomsful­lmäktiges Vincent Siekkinen Franzén pressade Göteborgs ledande politiker, som AnnSofie Hermansson, under frågestund­en i Nordstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden