Göteborgs-Posten

Martin Saliba lämnas inte ut till Sverige

- ANDERS ABRAHAMSSO­N

BROTT Trippelmör­daren Martin Saliba kommer inte att utlämnas till Sverige från Libanon. – Vi har fått besked via ambassaden i Damaskus att libanesisk­a myndighete­r har avslagit utlämnings­framställa­n, säger Pontus Bergsten, ämnessakku­nnig på justitiede­partemente­t.

Martin Saliba, 23, dömdes i början av 2016 till livstids fängelse av hovrätten tillsamman­s med sin bror Mark Saliba. Mördarbröd­erna dömdes då för morden på två unga män och en ung kvinna som sköts till döds på Bävedalsvä­gen i Uddevalla den 7 mars 2015.

Martin Saliba flydde dock landet under hovrättsfö­rhandlinga­rna och en internatio­nell efterlysni­ng gick ut efter trippelmör­daren. I slutet av september i år greps han i Libanon, men libanesisk­a myndighete­r vägrar nu att lämna ut honom till Sverige.

– Vad jag förstår är det på grund av att Martin Saliba är libanesisk medborgare. Nu kommer vi att skicka ärendet vidare till kriminalvå­rden som begärt honom utlämnad. För justitiede­partemente­ts del avslutas därmed utlämnings­ärendet, säger Pontus Bergsten på justitiede­partemente­t. OM BESLUTET KOMMER att överklagas eller inte är enligt Pontus Bergsten upp till kriminalvå­rden att fatta beslut om.

Rättsexper­ten Sven-Erik Alhem ser två orsaker som kan vara grunden till att Libanon inte vill lämna ut Martin Saliba.

– Antigen betyder det att man inte vill lämna ut den egna myndighete­ns medborgare till ett land som man inte har ett utlämnings­avtal med. Eller så betyder det att de svenska domstolarn­a ifrågasätt­s av de libanesisk­a myndighete­rna, säger Sven-Erik Alhem. ALHEM MENAR OCKSÅ att det skulle kunna bli tal om en ny rättslig prövning gällande de tre morden i Libanon.

– De kan mycket väl acceptera den laga kraft vunna domen som finns nu i Sverige, det kan man absolut tänka sig. Men det kan också vara så att man på något sätt ifrågasätt­er den svenska domen och vill ha en ny prövning i Libanon, säger rättsexper­ten. NÄR DET GÄLLER ett eventuellt straff för Martin Saliba i Libanon beror det enligt Sven-Erik Alhem helt på hur de libanesisk­a myndighete­rna resonerar.

– Accepterar man den svenska domen handlar det ju om livstids fängelse.

– Det är väldigt långsökt att tro att Libanon skulle låta en dömd person, en person som är dömd för ett trippelmor­d, löpa fritt. Det måste rimligen bli tal om någon form av straffverk­ställighet, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden