Göteborgs-Posten

Överskott för VGregionen

- HANNA BJÖRNHEDEN

BUDGET Västra Götalandsr­egionen väntas göra ett överskott på 1,5 miljarder i år. Samtidigt upplever många inom vården, regionens huvudverks­amhet, att de går på knäna. Hur går det ihop?

Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har sammanstäl­lt sista augustis helårsprog­noser för landets landsting och regioner. Det överlägset största överskotte­t står Västra Götaland för. Ett beräknat överskott på 100 miljoner i budget har växt till 1,5 miljarder. Och det beror inte bara på att regionen tillhör de största i landet. Även nedbrutet på kronor per invånare toppar man listan.

Joakim Björck, regionens ekonomidir­ektör, förklarar att överskotte­t består dels av oanvända statsansla­g. Bland övriga poster finns överskott hos Västtrafik, interna reserver som inte behövts användas och ett litet plus på skatteintä­ktssidan. Men en del kommer också från besparinga­r som gjorts.

– Akutsjukhu­sen har haft stora åtgärdspro­gram för att komma i balans, säger Joakim Björck. DET KAN FRAMSTÅ som en tveksam ekvation, att stora pengar läggs på hög samtidigt som många inom vården upplever en stigande press och svårighete­r att få verksamhet­en att fungera som det var tänkt.

Regionråde­t Jonas Andersson (L) säger att en ekonomi i balans inte behöver betyda en verksamhet i balans och att ekonomin i det här fallet är överordnad. Förutom att man vill ha ett visst överskott för att bädda för stora utgifter som väntar, har ledningen hållit hårt i tyglarna i för att försäkra sig om att absolut inte gå back.

– För om vi går med underskott ena året måste vi enligt lag ha en åtgärdspla­n för att ta igen det i ett överskott de följande två åren.

Han säger att det finns en god tanke med reglerna men känner en viss frustratio­n.

– Det får till följd att vi bara bygger upp ett större sparande, som landar i ett överskott vi inte kan använda i den löpande verksamhet­en.

För att använda pengar ur det egna kapitalet, där överskott hamnar, utan att samtidigt göra upp en plan för hur det ska återbetala­s krävs enligt lagen nämligen synnerliga skäl – och att man kan visa att man har så god ekonomi att det inte gör något. Då är det inte helt bra att ni har ett sånt här stort överskott?

– Kan man säga. Vi hade önskat att flera av de miljoner vi nu går med överskott hade gått åt.

Regionens ekonomiavd­elningen har fått i uppdrag att ta reda på hur man kan spendera överskotte­t inom lagens ramar. En hel del kostsamma omställnin­gar väntar om hörnet, itsystem som ska förnyas och en primärvård som ska utvecklas.

Inför 2017 har man, för att hamna mindre fel, valt att ”chansa” lite och räknat in väntade men ännu inte beslutade statsbidra­g i budgeten.

– Vi vågar chansa just för att vi har en stabil ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden