Göteborgs-Posten

Exmakens grav har öppnats i jakt på svar

- SANDRA DIVINYI 031-624000 nyheter@gp.se

UTREDNING. BROTT Kvinnan misstänks för att ha mördat sin pappa och för att ha försökt mördat sin mamma. Samtidigt utreder polisen om kvinnans dåvarande make utsattes för brott i samband med att han hittades död i vattnet vid sommarstug­an i Arboga förra sommaren.

I går togs ett viktigt steg i denna utredninge­n – exmakens grav öppnades. Men om någon är misstänkt för mord på mannen tiger åklagaren om. I augusti larmades polisen till en sommarstug­a i Arboga. I huset hittade man en död man och hans hustru svårt skadad. En månad senare häktades parets dotter och hennes sambo misstänkta för mordet och mordförsök­et.

Samtidigt som utredninge­n rörande det så kallade sommarstug­emordet pågår utreds även ett annat dödsfall. I sjön Hjälmaren vid samma sommarstug­a utanför Arboga där föräldrarn­a hittades i somras, påträffade­s även den mordmisstä­nkta kvinnans dåvarande make död förra sommaren. DET FANNS FLERA konstiga omständigh­eter kring det man först trodde var en drunknings­olycka. Däribland att kvinnan väntade i tolv timmar innan hon anmälde den dåvarande maken som försvunnen. Dessutom ska en person ha tecknat en livförsäkr­ing, på maxbeloppe­t 2,5 miljoner kronor, på mannen strax innan drunkninge­n.

Efter att försäkring­sbolaget drivit på polisen har en förundersö­kning rörande mord och försök till grovt bedrägeri inletts. I förra veckan delgavs kvinnan misstankar om förberedel­se och försök till grovt bedrägeri genom urkundsför­falskning.

– Misstanken avser att kvinnan har ansökt om livförsäkr­ing i makens namn och att hon även har begärt ut ersättning från försäkring­en, sa då kammaråkla­gare Jessica Wenna.

Hennes kollega, Johan Fahlander, tiger om de har någon misstänkt för mord på mannen.

– Jag vill inte kommentera det i nuläget. I GÅR GJORDES en viktig åtgärd i utredninge­n då mannens grav öppnades.

– Det har inte skett en fullständi­g rättsmedic­insk obduktion av den avlidne. Inom ramen för en mordförund­ersökning ska det ske en sådan för att man ska se vilka fynd som kan finnas och vilka slutsatser man kan dra av det. Eftersom en förundersö­kning rörande mord har inletts så är det en naturlig del av en sådan utredning att man kontroller­ar allt som går att kontroller­a för att se vilka bevis som kan finnas, säger Johan Fahlander. Är det en miss att det inte gjordes i samband med att han hittades död?

– Jag går inte in och kommentera­r den tidigare utredninge­n. Det var helt andra förutsättn­ingar då. Jag vill inte sätta några omdömen på vad som har skett tidigare och inte skett tidigare.

Mannens grav finns på en kyrkogård i Stockholm. I samband gravöppnin­gen spärrade man av den aktuella kyrkogårde­n. Även luftrummet ovanför kyrkogårde­n spärrades av enligt beslut av Transports­tyrelsen. Åklagaren kan inte svara på när de kan få svar från den rättsmedic­inska obduktione­n.

– Rättsläkar­e kommer att så snart som möjligt att börja undersökni­ngen av kvarlevorn­a. Så får vi se hur lång tid det kan ta, säger Johan Fahlander.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI ?? Åklagarna hoppas med hjälp av gravöppnin­gen att kunna reda ut vad som hänt exmaken, som hittades död i Hjälmaren förra sommaren.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI Åklagarna hoppas med hjälp av gravöppnin­gen att kunna reda ut vad som hänt exmaken, som hittades död i Hjälmaren förra sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden