Göteborgs-Posten

Kommunal enhetschef stängs av

- LOVISA OLSSON 031-624000 nyheter@gp.se

Under utredninge­n av Göteborgs stads avtal med företaget Hero kopplas Louise Parbring, enhetschef för boende för ensamkomma­nde barn och unga, bort från sitt arbete på kommunen.

Michael Ivarsson, direktör vid social resursförv­altning, säger att beslutet fattades gemensamt.

– Vi har gjort en överenskom­melse om att detta är det bästa alternativ­et, för att inte försvåra den pågående polisutred­ningen, säger han.

Riksenhete­n för korruption utreder just nu de avtal som Göteborg stad ingått med företaget Hero gällande boende för ensamkomma­nde barn och unga.

Tre avtal, till ett värde på upp till 140 miljoner kronor, granskas. GT OCH UPPDRAG Granskning har tidigare rapportera­t om att Veronica Morales, dåvarande verksamhet­schef för integratio­n på social resursnämn­d, ansvarat för avtal mellan det privata företaget Hero och Göteborgs stad, samtidigt som hon förhandlat om ett arbete på det privata företaget.

I dag har Veronica Morales en chefspost på Hero, där även en före detta tjänsteman på kommunen och handläggar­en för ett av de kritiserad­e avtalen börjat arbeta.

Louise Parbring erbjöds år 2014 en tjänst som konsult på Hero, men tackade nej efter att ha diskuterat frågan med sin chef. LOUISE PARBRING SJÄLV hänvisar GP till kommunikat­ionschef Ulla-Carin Moberg. Ulla-Carin Moberg säger att hon personlige­n har stort förtroende för Louise Parbring, men att det varit en turbulent tid och att det på grund av utredninge­n är svårt för henne att vara på jobbet i nuläget.

Huruvida Louise Parbring kommer tillbaka till sitt arbete på social resursförv­altning när utredninge­n är färdig kan varken Ulla-Carin Moberg eller Michael Ivarsson svara på.

– Det får vi ta hänsyn till då. Det är oerhört viktigt att invänta resultatet. Ingen är dömd innan den processen är över, säger Michael Ivarsson. FÖRTROENDE­T FÖR förvaltnin­gen har skadats av händelsen, säger han.

– Det har varit en väldigt jobbig period. Och vi har en jobbig period framför oss också. Det påverkar självklart förtroende­t för oss. Sen blir det en oro bland personalen också kring vad som hänt.

Enligt Michael Ivarsson kommer det inte att bli aktuellt att koppla bort annan personal under utredninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden