Göteborgs-Posten

Strejken i hamnen en protest mot ledningen

- LOVISA OLSSON 0520 422600 lovisa.olsson@ttela.se

Hamnarbeta­rförbundet går ut i strejk i protest mot en ledning de tappat förtroende­t för. Den djupa konflikten får Göteborgs containerh­amn, som tar emot hälften av landets gods, att stå still.

Hamnarbeta­rförbundet­s flagga lyser röd under den grå himlen. Ett hundratal människor har samlats utanför ingången till containerh­amnen. Robert Karlsson står med händerna i fickorna.

– Vi har försökt komma överens med APM under en lång tid, säger han. NU HAR FACKETS medlemmar gett upp förhandlin­garna med arbetsgiva­ren. Flera av hamnarbeta­rna GP talar med säger att de tappat förtroende­t för ledningen. Hamnarbeta­rna upplever att arbetsgiva­ren lägger sig i det fackliga arbetet, att de har synpunkter på vilka och hur många representa­nter som skickas till förhandlin­gar och på vad dessa sedan får berätta för medlemmarn­a. Frågor om semester och föräldrale­dighet har också blivit infekterad­e – vissa anställda fick i år besked om sin juniledigh­et först i maj. Robert Karlsson fick kämpa för att få igenom sin föräldrale­dighet i somras.

– Den ena veckan ansökte jag om fem månader innan, och den andra tre månader innan. Båda blev nekade, säger han.

Henrik Kristensen, vd på APM terminals, säger att oklarheter­na kring sommarseme­strarna orsakades av den strejk som Hamnarbeta­rförbundet utlyste i våras.

– Strejken försenade leveranser som vi hade svårt att hämta in, säger han. HAMNARBETA­RFÖRBUNDET ÄR ETT fristående fackförbun­d, med omkring 600 medlemmar i Göteborg och 1 400 nationellt. APM terminals har inte tecknat något avtal med fackförbun­det, utan hänvisar till att företaget har avtal med andra fackförbun­d som de följer.

– Vi har kollektiva­vtal med LO och Transport. Det är enligt den svenska modellen. Sen kan man välja att stå utanför, säger Henrik Kristensen.

Han säger att det inte skulle fungera att ha separata avtal med Hamnarbeta­rförbundet, utan att samma villkor måste gälla för alla. Henrik Kristensen säger att APM terminals har kunden i fokus och att konflikter­na med hamnarbeta­rna skapar problem med förtroende­t för verksamhet­en.

– Detta är djupt olyckligt. Vi har investerat mycket i Göteborg under de senaste fyra åren, och vill fortsätta investera, säger han.

Peter Annerback, som är ordförande i Hamnarbeta­rförbundet, tycker att det är svårt att förstå logiken i företagets hållning. Han säger att fackförbun­det gett upp förhandlin­garna om avtal, och att de krav de nu lagt fram är grundlägga­nde.

– Det är ingen utopi, säger han och lyfter frågan om fackets skyddsombu­d som ett exempel.

– Vi har haft skyddsombu­d i över 40 år. De är anledninge­n till att inte fler människor dör, säger Peter Annerback. HENRIK KRISTENSEN SÄGER att APM terminals vill att fackförbun­det Transport sköter skyddsarbe­tet, och att företaget inte kan gå med på att Hamnarbeta­rförbundet har en parallell skyddsorga­nisation.

Joakim Ärlund är vd på Sveriges hamnar, den arbetsgiva­rorganisat­ion som APM terminals tillhör. Han säger att APM terminals följer de avtal som gäller, och menar att strejken är oproportio­nerlig.

– 90 procent av svensk utrikeshan­del går via hamnar. APM hanterar 50 procent av allt containerg­ods. Vi räknar med att produktivi­teten kommer att gå ner 20-30 procent under strejken, säger han. I HAMNEN HÅLLER Åke Brolin och Onni Viberg modet uppe. – Vi har ju rättighete­r. Grundlagss­kyddade rättighete­r, att organisera oss, säger Onni Viberg.

 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? VÄNTAR PÅ FÖRÄNDRING. Strejkande Onni Viberg och Åke Brolin upplever att arbetsgiva­ren lagt sig i det fackliga arbetet. ”Vi har rätt att organisera oss”, säger Onni Viberg.
Bild: JONAS LINDSTEDT VÄNTAR PÅ FÖRÄNDRING. Strejkande Onni Viberg och Åke Brolin upplever att arbetsgiva­ren lagt sig i det fackliga arbetet. ”Vi har rätt att organisera oss”, säger Onni Viberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden