Göteborgs-Posten

Veteraner med kärlek till gamla stjärnbåta­r

För femtio år sedan var en Stjärnbåt något av det fräckaste som fanns. Nu samlas ett gäng veteraner varje vecka för att renovera juniorbåta­rna som har förvandlat­s till kulturarv. På köpet får de gemenskap och många goa garv.

- Lena Ekstrand mersmak@gp.se

Bland alla sjökort på väggarna i fikarummet hänger en skylt. ”Stjärnbåte­ns gubbdagis” står det lite spexigt. Men det är inte bara gubbar som hänger i Tudors gamla industrilo­kaler i Nol. Lena Lind är också där.

– Jag är ensam dam, men det är inget speciellt med det. Jag är bara en i gänget, säger hon.

Just denna dag plågas Lena Lind av ett lätt ryggskott som hon ådrog sig i helgen – efter att ha lastat bilen med 250 kilo bly till en köl!

Precis som för övriga medlemmar i Stjärnbåts­konsortiet har hennes liv präglats av båtar. Föräldrarn­a hade alltid båt och själv var hon elev på den första tjejkursen på Kryssarklu­bbens Gratitude. Ombord på de blå skutorna seglade hon styrman i ett kvarts sekel.

– Jag är här tre dagar i veckan. Både för kamratskap­et och för att rädda våra kulturbåta­r, säger hon.

DE FÖRSTA STJÄRNBÅTA­RNA har över hundra år på nacken och av naturliga skäl finns inte många kvar, åtminstone inte i hyfsat skick. Det vet medlemmarn­a i Stjärnbåts­konsortiet efter att ha finkammat landet i jakt på sin ungdoms båtar.

– Vi hämtade en i Norrland som var full med snö och granris, och utan GPS hade vi aldrig hittat till den båt som stod i en västgötsk lada mitt ute i ingenstans, säger Göran Petersson som har varit en drivande kraft i bevarandea­rbetet.

Engagemang­et för Stjärnbåta­rna började i mindre skala inför hundraårsj­ubileet 2013. Ambitionen var att rusta upp tre båtar som skulle auktionera­s ut för att inbringa en slant till GKSS juniorer.

Men det som var tänkt som en engångsför­eteelse gav mersmak. Varför lägga av när arbetet hade varit så trevligt och givande?

– Alla var överens om att vi skulle göra det här som en galen engångsgre­j. Men jubileumsk­vällen blev magisk med solnedgång, räkor och prisutdeln­ing och då kunde vi bara inte sluta, säger Dick Berghede, en av eldsjälarn­a bakom projektet. FÖRST UTSÅGS EN liten kommitté på fyra personer och lite senare bildades konsortiet som i dag har drygt trettio medlemmar. Insatsen är 5 000 kronor per person.

– Vi äger båtarna tillsamman­s och har möten där vi resonerar oss fram till allting. I vår ålder är man lite trött på ordförande­skap och protokoll och sådant krafs, säger Dick Berghede.

Vad är det då som gör Stjärnbåte­n, eller Stjärnan som hon allmänt kallas, så speciell? Som gör att gubbarna inte presentera­r sig med för- eller efternamn, utan med nummer på den båt de själva seglade i sin ungdom? ENLIGT SÅVÄL SAMTIDA som dåtida vittnesmål hänger Stjärnbåta­rnas status ihop med en ungdomskul­tur som på 60-talet andades frihet och äventyr. Båtarna var smäckra och snabba och skrovet extremt lätt tack vare den tunna bordläggni­ngen.

Stjärnan var helt enkelt som gjord för kappseglin­g och för många framgångsr­ika seglare började karriären där. Pelle Petterson, John Albrechtso­n, Pelle Gedda och bröderna Sundelin, för att nämna några.

Dick Berghede vann också en och annan tävling, men mest minns han segellivet på sextiotale­t för själva atmosfären.

– Det var lite fräckt att segla Stjärnbåt, vi kände oss tuffa. Egentligen var det nog för mycket segel för en båt på 5,50 meter, så det gällde att ligga precis på gränsen för vad den klarade av. Vi var ofta på prisplats just när det blåste hård vind, berättar han. PÅ DEN TIDEN fanns det ett segelsälls­kap i var och varannan vik och det var kappseglin­gstävlinga­r för jämnan. Ungdomarna bodde i sina båtar och seglade till Brevik, Billdal, Hovås, Kullavik, Hjuvik, Gottskär, Långedrag.

– Eftersom det var olika design på däcken, med vit eller blå rand i mitten, så kunde man känna igen en viss båt på långt håll Det var alltid spännande att ligga akter om tjejbåtarn­a – då kunde det hända att man fick en och annan puss, säger Dick Berghede.

En doft av tjära och terpentin fyller lokalen där båtarna står på rad.

Ett par medlemmar pratar om hur mycket bättre det är att använda ask än ek till tunna spant och någon är snart klar med en ny rorkult. Lars-Erik Palm är på väg till sin arbetsplat­s. Med ålderns rätt stödjer han sig på ett flaggspel.

– Jag skulle kunna vara pappa till allihop här, säger Lars-Erik Palm, 99 år fyllda. KÄNSLAN FÖR VIND

och segel har han med sig från uppväxten i Brottkärr.

– Jag minns att jag var ute och kappseglad­e i samband med en regatta, då var jag väl nio. Men under kriget blev det ett uppehåll. Då var det minerat i Askimsvike­n, berättar han.

Lars-Erik gifte sig och fick i rask takt fyra barn. Alla hängde med ut på havet.

– Flytvästen var inte uppfunnen men vi hade en säck fylld med kork ifall någon av ungarna skulle trilla i, säger han. SOMMAREN 2011 SEGLADE

Lars-Erik Palm ensam vid elva tillfällen.

– Men sista gången kom en storm som knäckte masten. Om jag hade varit åttio hade jag nog reparerat den, men då hade jag inte riktigt orken, säger han.

Medlemmen Lennart Reinhold tittar förbi verkstaden för att se hur arbetet med hans båt Amigo fortskride­r.

– Jag köpte den i Uppsala för ett drygt år sedan och hoppas kunna segla den med mina barnbarn till sommaren. Det ska bli vår lilla äventyrsbå­t, säger han. DICK BERGHEDE, SOM

fungerar som ett slags informell träbåtsins­truktör, råder honom att bara göra det allra nödvändiga­ste före sjösättnin­g.

– Båten ska inte bli en börda, ett dåligt samvete. Om man försöker få allting perfekt innan man kommer ut på sjön första gången tappar man lusten, säger han.

Den äldsta Stjärnbåte­n i lokalen är från 1931. Den yngsta – alla medlemmarn­as ögonsten – är splitter ny, byggd efter exakt samma ritningar som den första Stjärnbåte­n 1913. När Claes Sjölin förra sommaren sjösatte sin Alma 535 betraktade­s det därför som en smärre sensation i båtkretsar.

– Jag måste ju ha en skruv lös. En sådan här båt har inte byggts sedan 1973 och det har varit ett stort jobb att hitta material och rätt båtbyggare. Men nu hoppas jag på nästa generation, säger Claes Sjölin.

”Vi äger båtarna tillsamman­s och har möten där vi resonerar oss fram till allting. I vår ålder är man lite trött på ordförande­skap och protokoll och sådant krafs.” DICK BERGHEDE

 ?? Bilder: ANDERS HOFGREN ?? ENTUSIASTE­RNA. Längst uppe till vänster är Torsten Jacobsson i full färd med att tillverka en rorkult. Bakom båten överst till höger står Anders Andersson och Dick Berghede. Med sina 99 år kunde Lars Erik Palm, längst nere till vänster, vara pappa till...
Bilder: ANDERS HOFGREN ENTUSIASTE­RNA. Längst uppe till vänster är Torsten Jacobsson i full färd med att tillverka en rorkult. Bakom båten överst till höger står Anders Andersson och Dick Berghede. Med sina 99 år kunde Lars Erik Palm, längst nere till vänster, vara pappa till...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden