Göteborgs-Posten

OBAMACARE RIVS UPP

Barack Obama har kämpat för sin sjukvårdsr­eform. Men till sist var det Obamacare som var med och fällde Hillary Clinton. Nu river Donald Trump upp större delen. Det är oklart vad som ersätter.

- Valet i USA BRITTMARIE MATTSSON

Trump gjorde Obamacare till en huvudfråga under valrörelse­n. Men tanken på en omfattande sjukvårdsr­eform har funnits sedan 1960-talet. John F Kennedy lade fram försiktiga förslag och hans bror Ted, som var senator, drev frågan till sin död 2009. Bill Clinton tillsatte en omfattande utredning 1993 och utsåg sin fru Hillary till kommitténs ordförande. Men paret Clinton insåg snart att motståndet var för starkt. HILLARY CLINTON RETIRERADE och lade under valrörelse­n 2008 fram en plan som innebar att det skulle vara obligatori­skt att försäkra barn. Vuxna skulle komma senare. Men Obama ville se en heltäckand­e sjukvårdsr­eform där USA:s omkring 40 miljoner oförsäkrad­e skulle ingå.

Det var en ambitiös plan. Men det blev inget offentligt alternativ utan försäkring­stagarna fick bara välja mellan privata bolag. Bit för bit snävades förslaget in för att gå igenom. Men det viktiga inslaget blev kvar att ingen kan förvägras fullständi­g försäkring med hänvisning till redan existerand­e tillstånd. Kvinnor och män betalar samma avgift. Ungdomar innefattas också i föräldrarn­as försäkring­ar längre än tidigare. Försäkring­en är obligatori­sk och de som står utan kan bötfällas.

Motståndet kom först från republikan­erna som motsätter sig det obligatori­ska inslaget och att det federala beslutet står över de delstatlig­a. HD avslog invändning­en.

Men kritiken bestod och det

Obama ville se en heltäckand­e sjukvårdsr­eform där USA:s omkring 40 miljoner oförsäkrad­e skulle ingå

folkliga motståndet – både på demokratis­k och republikan­sk sida – tilltog när hemsidan där valet av försäkring skulle göras havererade. Löftet att alla som var nöjda med sin försäkring skulle få behålla den bröts i många fall då läkare inte godkändes i Obamacare. ALLT FÄRRE FÖRSÄKRING­SBOLAG vill vara med och strax före valet medgav Vita huset att premierna kan komma att höjas med uppemot 25 procent. Försäkring­en förnyas varje år. Grunden för Obamacare är att unga och friska tecknar försäkring­ar för att det skall gå att hantera sjuka och äldre. Men denna grupp har inte tecknat sig som förväntat. 20 av de tidigare 40 miljonerna står fortfarand­e utanför.

Dålig ekonomi anges ofta som skäl för att inte vara försäkrad. Det går att få bidrag till försäkring­en men många hamnar på fel sida om gränsen.

De flesta är överens om att en reform behövdes men sättet att driva igenom den på – demokrater­na hade just då majoritet i kongressen – kritiseras. Demokrater­nas förlust i kongressva­let 2010 berodde bland annat på motståndet mot Obamacare.

Obamacare var också en av orsakerna till att Teapartyrö­relsen växte fram. Republikan­erna valde att försöka isolera teapartyfo­lket och demokrater­na såg rörelsen i först hand som som ett republikan­skt problem. Donald Trump förstod sprängkraf­ten och kapade i praktiken det republikan­ska partiet. DONALD TRUMPS TAL om att deportera illegala invandrare var en annan valfråga och den antogs vara en belastning för honom bland latinos. Men alla latinos vill inte nödvändigt­vis se fler komma från Mexiko och Centralame­rika. Över två och en halv miljon har deporteras under Obamaåren. Endast de som kommer från Kuba får automatisk­t uppehållst­illstånd. Trump gjorde inbrytning­ar bland latinos som ofta är värdekonse­rvativa och motståndar­e till aborter.

Bill Clinton kritiserad­e vid ett valmöte öppet Obamacare, men undvek ämnet under slutskedet för att inte riskera Barack Obamas stöd till Hillary. Hillary Clinton själv var försiktigt positiv till Obamas reform.

Obamacare var också en av orsakerna till att Teapartyrö­relsen växte fram

 ??  ?? NEDMONTERI­NG. Obamacare har väckt starka känslor hos många. Nu river Donald Trump upp stora delar av den.
NEDMONTERI­NG. Obamacare har väckt starka känslor hos många. Nu river Donald Trump upp stora delar av den.
 ?? Bilder: AP ??
Bilder: AP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden