Göteborgs-Posten

Tysk polis slog till mot hundratals IS-anhängare

- PONTUS AHLKVIST

TYSKLAND Polisen i Tyskland har sökt igenom hundratals lägenheter och lokaler runt om i landet i en räd mot en ökänd salafistgr­upp. Minst 140 av rörelsens medlemmar och sympatisör­er antas ha rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgrup­pen IS.

Hundratals poliser deltog i insatsen, som genomförde­s i tio delstater runt om i Tyskland. Tyngdpunkt­en låg på Hessen och särskilt Frankfurt am Main, där 15 lägenheter söktes igenom, men även i Nordrhein-Westfalen, Bayern, Niedersach­sen och Berlin har razzior gjorts, rapportera­r Die Welt. INSATSEN HÄNGER ENLIGT tidningen ihop med ett nyligen infört förbud mot den salafistis­ka gruppen Die wahre Religion (DWR, Den sanna religionen), som anklagas för att motarbeta den ”frihetliga, demokratis­ka grundordni­ngen”, vilket är ett brott i Tyskland.

– Tyskland är en robust demokrati. I vårt samhälle finns ingen plats för radikala, våldsbejak­ande TILLSLAG. islamister, säger inrikesmin­ister Thomas de Maizière. RÖRELSEN HAR GJORT sig känd för att dela ut koraner på gator och torg i flera tyska städer, nu senast vid bokmässan i Frankfurt. Tyska myndighete­r beskriver DWR som extremisti­skt och grundlagsv­idrigt. Underrätte­lsetjänste­n Verfassung­sschutz har under en längre tid varnat för gruppen, vars koranutdel­ning uppges vara en front för våldsförhä­rligande propaganda och terrorrekr­ytering.

 ?? Bild: JULIAN STRATENSCH­ULTE ?? Polisen i Tyskland har genomfört razzior mot misstänkta IS-sympatisör­er.
Bild: JULIAN STRATENSCH­ULTE Polisen i Tyskland har genomfört razzior mot misstänkta IS-sympatisör­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden