Göteborgs-Posten

Natobasen förlitar sig på Trump

-

FÖRSVAR Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g räknar med att Donald Trump kommer att ge fortsatt stöd till Nato och ser positivt på kravet på ökade försvarsbu­dgetar. Men han varslar också om att alliansen inte tänker rucka på sitt stöd till Ukraina.

– Den tillträdan­de presidente­n Donald Trump förklarade under sin valkampanj att han är en stor anhängare av Nato och jag är säker på att han kommer att bli en president i USA som kommer att leva upp till landets alla åtaganden i alliansen, säger Stoltenber­g på väg in till dagens möte med EU-ländernas försvarsmi­nistrar i Bryssel.

– Ett starkt Nato är viktigt för Europa, men också för USA, säger Stoltenber­g. ATT TRUMP OCKSÅ talat om att övriga Nato-länder måste satsa mer på sitt försvar ser Nato-chefen positivt på – även om han konstatera­r att det är en process som redan inletts.

– Det goda är att vi nu ser att Europa investerar mer i försvaret och därför också bidrar till en mer rättvis bördeförde­lning.

Stoltenber­g har heller inga invändning­ar mot Trumps telefonsam­tal med Rysslands president Vladimir Putin i går.

– Det är helt normalt att en tillträdan­de president pratar med världsleda­re, inklusive naturligtv­is Rysslands. Vi vill ha dialog med Ryssland. Det finns ingen motsättnin­g mellan ett starkt försvar och politisk dialog, säger Stoltenber­g.

Han påpekar samtidigt att Nato står fast vid sitt stöd till Ukraina.

– Vi kommer aldrig att respektera eller acceptera de övergrepp som begåtts mot Ukrainas territorie­lla integritet och suveränite­t och det är därför som vi har svarat på det sätt som vi har gjort mot den ryska aggression­en, säger Stoltenber­g i Bryssel. PÅ DAGENS MÖTE träffar Stoltenber­g bland andra svenske försvarsmi­nistern Peter Hultqvist (S), som liksom övriga världen väntar spänt på vad Donald Trump ska lägga fram för planer.

– Nu installera­s ju den nya presidente­n den 20 januari och vad som kommer innan JENS STOLTENBER­G

”Ett starkt Nato är viktigt för Europa, men också för USA”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden