Göteborgs-Posten

TRUMP SNEGLAR MOT SVENSK SKOLMODELL

- SOFIA ERIKSSON

När den republikan­ske affärsmann­en Donald Trump tar över tyglarna i USA väntas ett mer marknadsdr­ivet förhållnin­gssätt inom utbildning­sområdet. Bland hans vallöften märks en variant av den svenska skolpengen.

Under sitt kampanjand­e pratade Donald Trump om utbildning i breda ordalag – vilket gör det svårt att veta hur hans administra­tion i detalj tänker sig framtiden inom området. Men hans vallöften ger åtminstone några ledtrådar om hur tankegånga­rna går. I SLUTET AV oktober höll Trump ett tal i Gettysburg i vilket han presentera­de en handlingsp­lan för sina första hundra dagar vid makten. Bland löften att ”städa upp korruption­en” i Washington DC och åtgärder för att skydda arbetare fanns också förslag på en skolmodell som till viss del påminner om den svenska.

Trump väntas anta ett mer marknadsdr­ivet förhållnin­gssätt till utbildning och efterlyser större valfrihet. En förändring han säger sig vilja driva är att införa en slags skolpeng (voucher) – 20 miljarder dollar ur statsbudge­ten – för att ge elever ökade möjlighete­r att välja

”Det är en variant av vår skolpeng, dock inte helt identisk”

utbildning på privat- och friskolor.

– Det är en variant av vår skolpeng, dock inte helt identisk. Trump är för skolval, precis som de flesta republikan­er, säger Johan Ingerö, ansvarig för välfärdsfr­ågor på den borgerliga tankesmedj­an Timbro. UNDER KAMPANJEN HAR Trump också sagt att han vill skrota den amerikansk­a motsvarigh­eten till en nationell läroplan (common core).

– Vad gäller innehållet i skolan vill Trump inte gå i svensk riktning, men när det gäller valfrihet och pengsystem så vill han det, konstatera­r Ingerö.

Mycket av makten över skolpoliti­ken ligger hos delstatern­a och städerna själva – inte på federal nivå. Det har spekulerat­s i att Trump vill lägga ner utbildning­sdeparteme­ntet, vilket är en gammal republikan­sk ståndpunkt.

– Inom utbildning­sområdet är frågan om friskolor och på vilken nivå besluten ska fattas de två huvudsakli­ga konflikter som finns mellan republikan­er och demokrater. I skolfrågor är Trump en ganska konvention­ell republikan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden