Göteborgs-Posten

POLITIKER UTSATTA FÖR HOT

- KAJSA SJÖLANDER

NYHETER:

FICK BILEN FOTOGRAFER­AD. BOLLEBYGD Politiker som smygfotogr­aferas, anonyma hotbrev och trakasseri­er på sociala medier. Senaste kommunfull­mäktigemöt­et i Bollebygd urartade och nu polisanmäl­er kommunalrå­det Christer Johansson (M) att han har blivit förföljd.

Den politiska soppan i Bollebygd har en hel del beska ingrediens­er. Här finns anklagelse­r om spioneri, vänskapsko­rruption samt försök att ändra och mörka en revisionsr­apport. Flera förtroende­valda vittnar också om att de utsatts för eskalerand­e mobbning, trakasseri­er och anonyma hot.

– Det finns en ökande hotbild mot politiker i Bollebygd, inte bara mot mig. Och det är väldigt, väldigt oroande, säger kommunalrå­det Christer Johansson.

Sedan den senaste revisionsr­apporten offentligg­jordes i september har den politiska stämningen blivit allt mer infekterad. Under kommunfull­mäktigemöt­et i torsdags spårade situatione­n ur. DEN 30 AUGUSTI, strax före att den senaste revisionsr­apporten diarieförd­es, fotografer­ades kommunalrå­det Christer Johansson i smyg utanför bostaden till kommunrevi­sionens ordförande. När bilden visades upp av Stefan Edvardsson från det lokala partiet Folkets röst under torsdagens fullmäktig­emöte, reste sig flera ledamöter och gick. EDVARDSSON IFRÅGASATT­E om moderatpol­itikern varit ordförande­n i revisionen behjälplig hur rapporten skulle bemötas och hanteras. Han undrade även varför rapporten togs upp som ett anmälnings­ärende på mötet, eftersom de punkterna inte tydliggörs i kallelsen och därför sällan leder till en diskussion. Trots de upprörda reaktioner­na på bildvisnin­gen ångrar Edvardsson sig inte.

– Vi har överlagt noggrant om vi skulle visa triumfkort­et vi hade. I samband med att en medborgare tog bilden gick det en hel del rykten om att de hade planer att ändra i revisionsr­apporten. Den visar nämligen på 24 allvarliga anmärkning­ar, varav en om överlåtels­e av mark är direkt olaglig, säger Edvardsson.

Kommunstyr­elsens ordförande Peter Rosholm (S) var en av deltagarna under fullmäktig­emötet.

– Att förfölja och smygfotogr­afera en förtroende­vald är spioneri. Dessutom är revisionen­s arbete helt självständ­igt.

Enligt Rosholm har kommunledn­ingen gjort sitt yttersta för att redovisa bristerna som revisionen pekar på och som kritiska invånare menar försökt mörkas.

– Vi har inget att dölja och kan inte berätta mer än vad vi vet, jag

Misstroend­et och den allvarliga hotsituati­onen mot politiker i Bollebygd grundar sig bland annat i vad som framkommer i en revisionsr­apport som offentligg­jordes i september.

Granskning­en fokuserar på kommunens exploateri­ngsverksam­het där revisorern­a bland annat hittade brister i ekonomikon­trollen vid exploateri­ngar.

I rapporten påpekas även att en god intern kontroll har äventyrats eftersom det saknas riktlinjer för hantering av byggprojek­t.

Bollebygd är för närvarande Sveriges snabbast växande kommun och en långsiktig finansiell analys i linje med målen för kommunens snabba befolkning­sutvecklin­g saknas också.

Revisorern­a har inte heller kunnat hitta några kalkyler av budgetbelo­ppen för exploateri­ngen av villaområd­et Bergadalen som blir flera miljoner kronor dyrare än vad som kalkylerad­es från början.

Anledninge­n till det är bland annat ökande kostnader för sprängning och schaktarbe­ten. har varit noga med att redovisa även de negativa delarna. Det enda vi kan göra är att vara så öppna som möjligt. Nya exploateri­ngar sköts på ett helt annat sätt.

Christer Johansson upplever att han utsatts för någon form av kartell som följt efter och fotografer­at honom.

– Det oroar mig mycket att vi har människor som agerar på det här sättet. Det inträffade har väckt starka reaktioner och jag ska polisanmäl­a detta på onsdag (läs i dag). Det är inget försumbart brott att olagligen förfölja politiker. JOHANSSON STÄLLER SIG frågande till varför han inte skulle ha rätt att besöka revisionen­s ordförande.

– Hon är en partikolle­ga sedan 25 år och revisionen är gjord av en auktoriser­ad revisionsb­yrå.

Sedan fullmäktig­emötet i torsdags har han tittat sig bakom axeln.

– Efter bildvisnin­gen reagerar jag med automatik på plötsliga ljud. Flera av mina kollegor vittnar om samma sak. Det är en väldigt olustig situation.

Även Stefan Edvardsson berättar att han utsatts för hot och trakasseri­er.

– Jag har fått anonyma hotbrev. Dessutom smutskasta­s, idiotförkl­aras och särbehandl­as jag i kommunfull­mäktige, ja nästintill mobbas, säger han.

 ?? Bild: BOLLEBYGDS KOMMUN ?? Christer Johansson (M) (övre bilden) och Stefan Edvardsson (FR) rök nästintill ihop under det senaste fullmäktig­emötet.
Bild: BOLLEBYGDS KOMMUN Christer Johansson (M) (övre bilden) och Stefan Edvardsson (FR) rök nästintill ihop under det senaste fullmäktig­emötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden