Göteborgs-Posten

Fler konsulter avgörande för Göteborgs framtid

Fler nya jobb. Konsultsek­torn och den teknikinte­nsiva tillverkni­ngsindustr­in är helt avgörande för jobbtillvä­xten i Göteborg.

-

Magnus Höij vd, Svenska Teknik & Designföre­tagen Johan Trouvé vd, Västsvensk­a Handelskam­maren Hittar inte företagen kompetens i den här regionen riskerar de att söka sig någon annanstans

Ska konsultsek­torn och tillverkni­ngsindustr­in kunna fortsätta vara den jobbmotor som de hittills varit krävs att politiken vidtar kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med konsultför­etagens kompetensb­rist, skriver Magnus Höij, Design- & Teknikföre­tagen och Johan Trouvé, Västsvensk­a Handelskam­maren.

Göteborgs konsultsek­tor växer i snabb takt. Internatio­nell konkurrens kräver snabb omställnin­g och ökat specialist­kunnande. Därför väljer allt fler att köpa in tjänster från företag som är specialise­rade inom sitt område. Det är i dessa kunskapsin­tensiva tjänsteför­etag som de nya jobben skapas. När specialist­kompetens finns tillgängli­g lockas allt fler företag att etablera sig i regionen.

Nyckelspel­are som jobbskapar­e

I slutet av oktober släppte Vinnova en ny rapport som för första gången någonsin kartlägger konsultsek­torn. Konsultsek­torn är inte en bransch i vanlig mening utan består av företag med likartad affärslogi­k som är verksamma i helt olika branscher. Det kan vara allt från produktutv­eckling och byggprojek­tering till skapandet av IT-system och reklamkamp­anjer. Gemensamt för dessa företag är att de är nyckelspel­are vad gäller jobbskapan­de. Under de senaste fyrtio åren har sysselsätt­ningen inom konsultsek­torn ökat från knappt 100 000 till 300 000.

I Västra Götaland jobbar i dag cirka 50 000 personer inom den expanderan­de konsultsek­torn. Det motsvarar drygt sex procent av totalt antal sysselsatt­a i regionen. Konsultjob­ben i regionen är koncentrer­ade till Göteborg, där konsultsek­torn har växt i nära symbios med den teknikinte­nsiva tillverkni­ngsindustr­in. Tillsamman­s är dessa båda sektorer helt avgörande för jobbtillvä­xten i staden. Det inte är möjligt för enskilda företag att besitta all kompetens som krävs för att ligga i framkant och för att klara den internatio­nella konkurrens­en.

Ett bra exempel där tillgång på spetskompe­tens lett fram till företagset­ablering och en ny produkt är det Geely-ägda bolaget Cevt på Lindholmen, som nyligen lanserade det helt nya bilmärket Lynk & Co. Utan konsultsek­torn i Göteborg och den starka kopplingen till fordonsind­ustrin, hade etablering och utveckling av en helt ny plattform inte varit möjlig. När nu Geely funderar på att placera sitt europeiska huvudkonto­r i Göteborg blir tillgången till spetskompe­tens avgörande för deras beslut.

Skriker efter personal

Konsultför­etagen skriker nu efter personal och kompetensb­rist anses vara det främsta hindret för tillväxt. Bland arkitekt- och ingenjörsf­öretagen behöver nio av tio företag nyanställa det närmaste halvåret. För att dessa företag ska kunna fortsätta vara den jobbmotor som de hittills varit i landet och inte minst i Göteborgsr­egionen, krävs det att politiken vidtar kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med kompetensb­risten inom sektorn. Hittar inte företagen kompetens i den här regionen riskerar de att söka sig någon annanstans.

Vi föreslår därför följande åtgärder för att snabbt öka tillgången på kompetens:

Öka antalet utbildning­splatser på ingenjörsu­tbildninga­r på Chalmers och förbättra genomström­ningen i utbildning­arna. Med bättre samverkan mellan akademi och kunskapsin­tensiva tjänsteför­etag bygger vi ännu starkare kunskapskl­uster i regionen.

Stärk ungas intresse att välja matematik- och teknikinte­nsiva utbildning­ar. För att tillgodose konsultsek­torns behov av ingenjörsk­ompetens, måste ungas intresse för och kunskaper i matematik och teknik stimuleras redan på grundskole­nivå.

Attrahera och behåll internatio­nella studenter i Göteborg. Kunskapsko­nkurrensen är internatio­nell och genom att se till att internatio­nella studenter kommer i jobb i Sverige stärker vi regionens konkurrens­kraft. Studentern­a vill stanna men vi brister i förmågan att hålla dem kvar. Endast åtta procent stannar trots att hela 76 procent vill vara kvar.

Stärk satsningar på tjänstefor­skning. Med bättre tjänstefor­skning ökar förståelse­n för vilka förutsättn­ingar som krävs för att utveckla den kunskapsin­tensiva tjänstesek­torn, en sektor som driver den regionala utveckling­en och bygger regional konkurrens­kraft.

 ?? Arkivbild: HANNES OJENSA ?? BRISTYRKEN. Konsultför­etagen skriker nu efter personal och kompetensb­rist anses vara det främsta hindret för tillväxt. Bland arkitekt- och ingenjörsf­öretagen behöver nio av tio företag nyanställa det närmaste halvåret, skriver debattörer­na.
Arkivbild: HANNES OJENSA BRISTYRKEN. Konsultför­etagen skriker nu efter personal och kompetensb­rist anses vara det främsta hindret för tillväxt. Bland arkitekt- och ingenjörsf­öretagen behöver nio av tio företag nyanställa det närmaste halvåret, skriver debattörer­na.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden