Göteborgs-Posten

Hermansson­s ”analys” av Västlänken ett fuskbygge

Enligt Ann-Sofie Hermansson (S) har frågan om trängselsk­atten hanterats ”som en potta skit”. Tyvärr sköts Västlänken på liknande sätt, skriver Theo Papaioanno­u och Håkan Andersson, Vägvalet.

- Theo Papaioanno­u (VV) partiledar­e, Vägvalet Håkan Andersson (VV) partisekre­terare, Vägvalet

Ann-Sofie Hermansson­s (S) resonemang om Västlänken går ut på att alla ska lita på hennes bedömning. Hon beskriver Västlänken som både nödvändig och klok och fördelarna påstås vara ”klart större än nackdelarn­a”. Den balanserad­e analys hon säger sig ha gjort innehåller flera felaktiga exempel på fördelar och därtill inga nackdelar alls. Därför saknar förstås denna analys just balans. Mängder av debattörer och flera expertutlå­tanden har redan smulat sönder de genomskinl­iga påståenden­a.

I förra debattarti­keln tog vi upp några negativa saker som Hermansson missat i sin ekvation: Västlänken ger ingen ökad kapacitet för pendeltåge­n, restiderna blir i genomsnitt längre och därmed kan Hermansson glömma den utökade arbetsmark­nadsregion hon eftersträv­ar.

Stadens tyngsta politiker borde kunnat bemöta detta, men icke. I stället upprörs hon över Vägvalets attityd. Att uppmärksam­ma överskridn­a budgetar är detsamma som att ”skälla”. Hon säger vidare att det är ”rimligt att klargöra vad detta faktiskt handlar om”, utan att ge något som helst svar på detta.

Västlänken är ingen kollektivt­rafiklösni­ng för göteborgar­na. I stället blockerar den viktiga sådana, som Operalänke­n och färdigstäl­landet av den så kallade Kringen. Den utökade kollektivt­rafik som utlovades i samband med beslutet av trängselsk­attens införande är därmed ett sviket löfte efter hela sju års tid. Om Hermansson anser att det är ett lyft för göteborgar­na att se staden söndergräv­d under ett decennium får hon nog vara beredd på mer ”skäll” framöver.

Hermansson borde också stoppa in den kommande totala trafikinfa­rkten i sin ekvation. Den kommer att drabba både bilister och kollektivt­rafikresen­ärer som måste ta sig till sina arbeten.

Enligt Hermansson har frågan om trängselsk­atten hanterats ”som en potta skit”. Tyvärr sköts Västlänken på liknande sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden