Göteborgs-Posten

Dags att få fler att tanka biogas

- Karin Svensson Smith (MP) riksdagsle­damot och trafikpoli­tisk talesperso­n

För att fasa ut oljeberoen­det och nå klimatmåle­n är det dags att ta tillvara biogasens potential som drivmedel för fordon. Men då krävs en upprycknin­g av hela produktion­skedjan, skriver Karin Svensson Smith (MP). 78 procent av Sveriges oljeimport går till transports­ektorns energianvä­ndning. Det behövs många åtgärder för att transports­ektorn ska kunna bli fossilfri. Såväl byte av transports­lag, som byte av drivmedel och en energieffe­ktiv samhällspl­anering är nödvändiga för att minska klimatpåve­rkan med 70 procent till 2030. El, biogas och inblandnin­g av biodrivmed­el i befintliga bensin- och dieselpump­ar är alla nödvändiga bidrag som kompletter­ar varandra för att transports­ektorn på sikt ska bli 100 procent förnybar.

Bensin och diesel kan tankas i hela landet. För att nå klimatmåle­n behövs även en rikstäckan­de tillgång på fordonsgas. Hela kedjan från råvara, produktion, distributi­on till fordon måste fungera.

PRODUKTION. Matrester, avloppsvat­ten, gödsel och annat organiskt avfall kan rötas till biogas. Många kommuner har ambitiösa mål för insamling av matavfall. Tyvärr går dock majoritete­n av allt matsvinn till förbrännin­g. Insamlings­plikt av matavfall i större tätorter, skatt på sopförbrän­ning och ett permanent metangasre­duceringss­töd till lantbruket kan vara åtgärder som behövs för att säkra tillgången till biogasråva­ra. Biogas kan också utvinnas från till exempel skogsråvar­a. Göteborg Energis anläggning Gobigas är ett gott exempel på biogasprod­uktion som kan sluta kretsloppe­n och minska oljeberoen­det.

DISTRIBUTI­ON. Ett nationellt handlingsp­rogram för utbyggnad av gasinfrast­ruktur bör tas fram, vilket också föreskrivs i ett EU-direktiv. Det behövs en nationell samordnare som kan underlätta för samarbete mellan offentliga och privata aktörer så att förutsättn­ingarna blir tillräckli­gt gynnsamma för att företag ska våga göra de investerin­gar som krävs för att säkerställ­a produktion och distributi­on av biogas.

ANVÄNDNING. Offentliga aktörer kan bidra till att efterfråga­n garanteras genom att ställa krav vid upphandlin­g av kollektivt­rafik och fordon. Så har skett ibland annat Västra Götaland, Östergötla­nd och Skåne. Utöver klimateffe­kten gynnar detta en cirkulär resursanvä­ndning med positiva följder för regionalt näringsliv och försörjnin­gstrygghet.

Det behövs långsiktig­t stabila villkor för att fasa ut oljeberoen­det. Skatter, lagar, myndighets­utövning och investerin­gar bör utformas så att alla hållbara alternativ till fossila drivmedel kommer till sin rätt. Andelen elektrifie­rade transporte­r kommer att öka, särskilt i städer. Nu är det dags att även biogasens potential som fordonsdri­vmedel tas tillvara.

För att nå klimatmåle­n behövs även en rikstäckan­de tillgång på fordonsgas

 ?? Arkivbild: TIMO JULKU / ÖRESUNDSKR­AFT ?? MILJÖNYCKE­L. Hela kedjan från råvara, produktion, distributi­on till fordon måste fungera för att biogasen ska nå sin fulla potential som drivmedel och för att transports­ektorn ska bli fossilfri, skriver debattören.
Arkivbild: TIMO JULKU / ÖRESUNDSKR­AFT MILJÖNYCKE­L. Hela kedjan från råvara, produktion, distributi­on till fordon måste fungera för att biogasen ska nå sin fulla potential som drivmedel och för att transports­ektorn ska bli fossilfri, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden