Göteborgs-Posten

Premiär för årets jul på Liseberg

- ULRIKA KARLSSON

VITARE JUL. JUL I morgon är det premiär för årets Jul på Liseberg för 17:e året i rad. Men i år har Jordbruksv­erket dragit in renarna. Det råder febrilt arbete inför årets premiär av Jul på Liseberg. När den sista av de 25 000 pumporna från Halloweenf­irandet burits ut, har personalen elva dagar på sig att klä Liseberg i julskrud. Cirka 500 anställda och extrajobba­re bygger, pyntar, planerar och lagar julmaten inför öppnandet. FEM MILJONER LAMPOR ska upp, 1 262 granar ställs fram, tre ton artificiel­l snö ska dekorera granar och butikerna ska fyllas med pynt. Per Ejerhed håller på att byta ut 898 stycken orange lampor, de nya lamporna som kommer att pryda ingången är vita och blå. Han berättar att det tar två arbetsdaga­r för honom att göra bytet.

Årets nyhet är att isbaletten ska framföra Tjajkovski­js Nötknäppar­en, den framförs av Sveriges främsta konståkare. Runt isbanan byggs Klaras vardagsrum upp med 4 meter höga figurer, som leksakssol­dater och paket.

Några som inte kommer att dyka upp i år är renarna. Jordbruksv­erket har utfärdat ett förflyttni­ngsförbud för renar från norra Sverige. Det har hittats en ny sjukdom i Norge, de får inte komma till Liseberg på grund av smittorisk­en. I EN AV de röda bodarna jobbas det med att fylla den med kanderade mandlar, cashewnött­er och nötter i choklad. Johan Brotschi äger företaget Schweizerm­andel tillsamman­s med sin familj. De har varit på Jul på Liseberg sedan 2001. Varför kommer ni tillbaka varje jul?

– Det är en trevlig tillställn­ing om vädret är med, berättar Johan Brotschi. Vilket väder är bäst?

– Det är en minusgrad, sol och lite pudersnö, svarar Johan Brotschi.

I en av butikerna jobbar Kajsa Jonshede med att få upp julgransku­lor, tomtar i alla möjliga material och storlekar och den vita Lisebergsk­aninen Julius på hyllorna.

Innan Jul på Liseberg stänger den 30 december har det ätits cirka 30 000 julbord, 2 100 kilo julskinka, 52 000 ägg och druckits 4 700 liter glögg och glühwein på Lisebergs restaurang­er.

Renarna får inte komma till Liseberg på grund av smittorisk­en

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? Pernilla Carlsson jobbar med att göra Liseberg snövit. Den enda svåra är att få det jämnt med snö, tycker hon.
Bild: THOMAS JOHANSSON Pernilla Carlsson jobbar med att göra Liseberg snövit. Den enda svåra är att få det jämnt med snö, tycker hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden