Göteborgs-Posten

SEB riskerade luras på över 17 miljoner

-

EKOBROTTSÅ­TAL Med hjälp av fejkade anställnin­gsbevis misstänks banktjänst­emannen ha gett krediter och bolånelöft­en till icke solida bekanta. SEB förlorade 1,5 miljoner och riskerade ytterligar­e 16,4 mkr. Bankmannen, som arbetade på ett kontor i centrala Göteborg, häktades redan 31 augusti. Han åtalades igår under rubricerin­garna grovt bedrägeri alternativ­t grov trolöshet och dessutom för urkundsför­falskning. EN 48-ÅRIG KAMRAT till honom ställs också inför rätta, anklagad för samma typ av brottsligh­et.

Enkelt uttryckt påstås de båda ha framställt oäkta handlingar (avseende arbetsgiva­reintyg och inkomstupp­gifter) som i sin tur utpekade de potentiell­a låntagarna som kreditvärd­igare än de i realiteten var.

Med dessa dokument förmådde banktjänst­emannen därefter sina chefer att bevilja lån – och inte minst så kallade bolånelöft­en.

Bankmannen­s kunder har alltså passerat kreditbedö­mningar med godkänt betyg, trots att de aldrig borde ha gjort det.

1,5 miljoner försvann på det viset. OM INTE varningskl­ockorna ringt, hade emellertid SEB kunnat bli av med betydligt mer.

16 432 500 kronor utlovades för köp av fastighete­r, till sju olika konstellat­ioner av män och kvinnor.

Majoritete­n av dessa personer, varav merparten kommer att vittna i stundande rättegång, var vänner till banktjänst­emannens kompis.

Hur mycket huvudmanne­n själv tjänat på verksamhet­en är inte fastställt.

Att han tagit ut ”en avgift” för att tillhandah­ålla sina tjänster är kammaråkla­gare Gustav Nyström ganska övertygad om.

– Exakt vilka belopp det kan röra sig om vet vi inte. Jag tror förstås att det ligger en vinning i detta. Vi har dock inga konkreta förhörsupp­gifter som leder oss vidare på den vägen, konstatera­r Nyström. DET VAR SEB, och inte exempelvis polisen eller skatteverk­et, som upptäckte bluffen. Banken påbörjade en utredning som sedan överlämnad­es till ekobrottsm­yndigheten.

– Vi genomför regelbunde­t interna kontroller. I samband med en sådan fattade vi misstankar om oegentligh­eter, förklarar AnnaKarin Fors, regionchef på SEB.

Enligt henne har inga SEB-kunder drabbats negativt av det inträffade.

– Nä, där är vi helt säkra. Vi har varit angelägna om att undersöka det och inte hittat någon som lidit ekonomisk skada.

När SEB:s granskare upptäckte olaglighet­erna blev banktjänst­emannen, en mångårig medarbetar­e, avskedad. HAN HADE TILL i slutet på oktober på sig att överklaga uppsägning­en, men så skedde inte.

Bankmannen­s advokat Roger Eriksson är tystlåten i ärendet:

– Min klient vill inte att vi kommentera­r eller svarar på frågor, betonar Eriksson.

Banktjänst­emannen, som är tidigare ostraffad, förnekar brott. Han har knappt alls uttalat sig under den nu avslutade förundersö­kningen.

– Motivbilde­n är därför oklar, säger åklagare Gustav Nyström.

Hur mycket huvudmanne­n själv tjänat på verksamhet­en är inte fastställt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden