Göteborgs-Posten

Stora silverfisk­ar sprider sig

- OLLE SVANBERG

SKADEDJUR Nu finns den över hela landet – den större silverfisk­en som gärna livnär sig på papper och konstverk. Svår att hitta är den inte, men desto knepigare att bli av med. Sedan ett par år tillbaka sprids i Sverige den långspröta­de silverfisk­en, större än den vanliga och försedd med just långa spröt.

– Nu förekommer den mer eller mindre i hela landet. Det spelar ingen roll hur kallt det är ute – den finns ju bara inomhus, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på bekämpning­sföretaget Anticimex.

Den långspröta­de silverfisk­en är vanligast i förhålland­evis nybyggda hus, men man vet inte säkert varför.

– Lite oförklarli­gt kan de dyka i stora mängder i nya hus, så orsaken skulle kunna vara att det i byggproces­sen förekommer många material som den här insekten gillar, säger Persson Vinnersten.

Inget preparat finns heller som tar död på hushållets alla silverfisk­ar på en gång.

– Nej, de är knepiga. Om det är som vi tror – att de bor i väggar, golv och tak – då är de också väldigt kinkiga att komma åt.

Så rekommenda­tionen lyder: Noggrann städning, gärna dammsugnin­g längs socklar och i de skrymslen man kommer åt. I detaljhand­eln finns också långtidsve­rkande medel som kan vara effektiva, kisel till exempel. Det verkar uttorkande på insekter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden