Göteborgs-Posten

Ny fullvärdig Bandidosav­delning i Västsverig­e

- SANDRA DIVINYI 031-624000 nyheter@gp.se

Bandidos mc Trestad har blivit en fullvärdig Bandidosav­delning. Men flera medlemmar sitter frihetsber­övade misstänkta och dömda för brott vilket påverkar klubben.

Bandidos mc Trestad har nu avancerat från att ha varit en Probationa­ry-avdelning till att bli en fullvärdig Bandidosav­delning.

– Det har hänt i dagarna. Det är inget som förvånar oss. Det har vi varit förberedda på, säger Sven Lindgren, kriminalko­mmissarie och expert på de kriminella mc-gängen. Vad krävs av en klubb för att bli en fullvärdig avdelning?

– Det krävs hundra procent respekt och lojalitet till organisati­onen Bandidos mc och det har de ju uppnått nu, säger Sven Lindgren.

Polisen i Fyrbodal har länge arbetat mot klubben, som har sin klubblokal i Öxnered utanför Vänersborg. Men att de trots detta lyckats avancera ser Sven Lindgren inte som ett misslyckan­de från polisens sida.

– Det kan man inte säga. När det gäller polisen har man ihärdigt och framgångsr­ikt jobbat mot dem. Man jobbar kontinuerl­igt och kraftfullt med problemet inom region Väst och polisområd­e Fyrbodal.

SOM EN FÖLJD av detta dömdes nyligen en av medlemmarn­a till ett år och åtta månaders fängelse för bland annat för brott mot lagen om brandfarli­ga och explosiva varor – misstänkt för att ha planerat ett sprängdåd. Han dömdes även för grov misshandel, tre fall av stöld, ett fall av häleri, åtta fall av grov olovlig körning, två fall av rattfyller­i, sju fall av ringa narkotikab­rott, ett fall av brott mot knivlagen och två fall av vapenbrott.

Det sitter även flera medlemmar häktade misstänkta för olika brott. Några av dessa frihetsber­övade har höga positioner i klubben.

– Det betyder att de har problem med logistiken då blir de inte så många kvar om

de nu lagförs och sitter inne. Det gäller att ligga på hela, hela tiden. Gör man synlig brottsligh­et då ska man åka in och det är det som det handlar om här, säger Sven Lindgren. Hur förändras klubben nu när man är en fullvärdig avdelning?

– Utåt förändras det inte på något särskilt sätt. Det är deras interna delar som blir något förändrade.

Sven Lindgren berättar att Bandidos är inne i en tillväxtfa­s.

– Man försöker bygga upp sina supporterb­itar i region väst. De är inne i den fasen att de bygger. Det gör Hells angels också. Det är ett ständigt byggande i deras takt.

Och för polisen pågår ett ständigt arbete mot dem.

– Varje timme på dygnet. Så är det. Vi jobbar på. Vi kommer aldrig att ge upp. Det ska de ha klart för sig. Vi ger aldrig upp, säger Sven Lindgren.

Sven Lingren har också en annan förhoppnin­g.

– Man kan önska att vi kanske går åt samma håll som i Holland.

DEN NEDERLÄNDS­KA åklagarmyn­digheten jobbar för att totalförbj­uda Bandidos som organisati­on då de anser att de sedan de kom till landet för några år sedan har orsakat en ökning i våldsamma attacker, slagsmål och skjutninga­r.

– Man kan bara tackla individuel­la medlemmar annars, men genom att använda civilrätt kan man totalförbj­uda hela organisati­onen, säger Oebele Brouwer, talesperso­n för åklagarmyn­digheten, till the Telegraaf.

– Det ska bli intressant att följa, kommentera­r Sven Lindgren detta.

 ??  ?? NY AVDELNING. Utanför Vänersborg finns nu en ny Bandidos-avdelning.
NY AVDELNING. Utanför Vänersborg finns nu en ny Bandidos-avdelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden