Göteborgs-Posten

Hot om nedläggnin­g temporärt avblåst Fakta: Sparförsla­gen

- KAJSA SJÖLANDER

ÄLSKAR SIN KNUTPUNKT. KUNGSBACKA Deras protester gav effekt. Äldreomsor­gspolitike­rna i Kungsbacka har tillfällig­t dragit tillbaka sparförsla­get om att lägga ner träffpunkt­er, men än är hotet inte avblåst.

Protestlis­tor från kommunens alla hörn har kommit in mot sparförsla­get att stänga några av äldreomsor­gens träffpunkt­er.

– Varför skära ner på något som gör så mycket nytta? När vi fick höra detta vansinniga förslag sa vi en ramsa som du inte kan skriva, säger Dagmar Bergström.

Hon är en av ett 50-tal personer som nästintill dagligen träffas på City träffpunkt i innerstade­n. Runt om i kommunen finns tio liknande verksamhet­er dit seniorer kan gå för samvaro och olika aktivitete­r.

– Nu för tiden ska man vara nästintill halvdöd innan man får en plats på ett äldreboend­e. Klart det är en oroande utveckling för många äldre. Träffpunkt­er borde vara lagstadgat, säger Ulla Aspestedt. BAKGRUNDEN TILL nedskärnin­gshotet är att äldreomsor­gen ska leverera mer vård nästa år, men med samma budget som i år. Därför ska verksamhet­en effektivis­eras med 7,4 miljoner kronor. Frågan är hur och på vad.

– Under det senaste arbetsutsk­ottet var alla överens om att träffpunkt­erna ska vara kvar, säger Johan Tolinsson (S), andre vice ordförande i nämnden för vård och omsorg.

Liberalen Christian Hanesson som är förste vice ordförande hoppas samma sak, men är lite mer försiktig.

– Vi måste vända på varje sten eftersom vi är vana vid en kostym som måste slimmas. Nu får förvaltnin­gen

Förvaltnin­gen för vård och omsorg i Kungsbacka har en årsbudget på 826 miljoner kronor och måste spara 7,4 miljoner kronor nästa år.

Förslagen till besparinga­r är: Stänga två av elva träffpunkt­er, Rosengatan­s och Gällinge. Lägga ut drift för ytterligar­e tre på frivilligo­rganisatio­ner – 2 miljoner kronor.

Skära ner på sex rehabassis­tenter – 2,2 miljoner.

Satsa på I-learning i stället för gemensamma utbildning­ar – 1 miljon.

Lägga konferense­r i egna lokaler – 600 000 kr.

Omvandla 19 korttidspl­atser till boendeplat­ser – 1,5 miljon.

Beslut fattas den 7 december. ytterligar­e möjlighete­r att se över hur verksamhet­en kan effektivis­eras.

Den 28 november kommer representa­nter från äldreomsor­gen att träffa företrädar­e från pensionärs­organisati­onerna SPF och PRO för att se hur de ställer sig till att ta över driften av tre träffpunkt­er. Den 7 december tas det avgörande beslutet om besparinga­rna. SENIORERNA PÅ CITY träffpunkt är övertygade om att kostnadern­a skulle öka om kommunen drog ner på träffpunkt­erna.

– Det skulle gå ut över de äldres hälsa, här kan vi träffas och ha roligt i stället för att sitta ledsna och ensamma hemma. När nya kommer hit syns det direkt hur de lever upp och mår bättre. Detta är en verksamhet kommunen inte kan vara utan, säger Uno Theliander.

 ?? Bild: KAJSA SJÖLANDER ?? Vännerna Uno Theliander, Erik Christians­en, Gunvor Andrén och Else Söderberg har lärt känna varandra på City träffpunkt.
Bild: KAJSA SJÖLANDER Vännerna Uno Theliander, Erik Christians­en, Gunvor Andrén och Else Söderberg har lärt känna varandra på City träffpunkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden