Göteborgs-Posten

Oro vid byte av hemtjänst

- MARTIN BJÖRKLUND

MÖLNDAL Två försvinner och två nya ersätter. – Det är svårt för de små hemtjänstf­öretagen innan de får upp volymen, säger Mölndals vård- och omsorgsche­f Monica Holmgren.

Mölndal är en av de kommuner som infört Lov inom hemtjänste­n, det vill säga att personer berättigad­e till hemtjänst kan välja mellan utförare från kommunen eller i dagsläget fem olika privata företag som exempelvis tar hand om städ, tvätt och matinköp.

Nyligen har två hemtjänstf­öretag beslutat att inte längre erbjuda sina tjänster i kommunen medan två nya har tillkommit.

– Båda företagen som lämnar har haft cirka 20 brukare var. Det har inte kommit in några klagomål och brukarna har fått det de ska, men det är klart att det blir enklare när företagen får upp en större volym. Jag skulle inte säga att omsättning­en på företag är särskilt stor, utan det är så här det ser ut i många kommuner, säger Monica Holmgren. Hur upplever brukarna dessa byten?

– Det är klart att några blir osäkra när man ska göra ett nytt val och har hört av sig. Man vet vad man har, men inte vad man får och vi kan eller får inte rekommende­ra något företag före något annat av de som godkänts. TROTS VALMÖJLIGH­ETEN SÅ är det fortfarand­e 75 procent av brukarna som ändå väljer kommunens hemtjänst. Lov infördes i Mölndal 2010 när Alliansen hade majoritet, med en opposition som var starkt emot. I dag styrs kommunen av de rödgröna tillsamman­s med KD. Men att Mölndals stad åter ska få monopol över verksamhet­en är i nuläget inte en politisk fråga.

– Vi har det system vi har och något annat är inte intressant. Det finns en tydlig majoritet för att ha kvar Lov inom hemtjänste­n, säger Ove Dröscher (S), ordförande i vårdoch omsorgsnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden