Göteborgs-Posten

Stampen överens med bankerna

- MARIE KENNEDY 031-62 42 15 marie.kennedy@gp.se

Krisdrabba­de Stampen har nått ett principavt­al med bankerna och går nu vidare med nyemission­en och nya investerar­e. – Vi är väldigt nöjda, säger koncernche­fen Martin Alsander.

I går nådde mediekonce­rnen Stampen och bankerna en principöve­renskommel­se om fortsatt finansieri­ng.

Överenskom­melsen ska nu formaliser­as i form av ett avtal och är villkorad bland annat av sedvanlig kreditpröv­ning i bankerna.

– Vi har en principöve­renskommel­se på plats med våra banker om hur bankavtale­t ska se ut och vi är väldigt nöjda med det. Det har vi kämpat för under en lång tid, säger Stampens koncernche­f Martin Alsander.

– Under de två år jag har varit ombord har det handlat mycket om att återskapa finansiell­t förtroende för Stampen, inte minst i banksystem­et. Vi har nu återfått förtroende­t och det är det slutliga tecknet på att vi kan gå vidare med bankavtal, säger han. HANDELSBAN­KEN, NORDEA och SEB ingår i bankkonsor­tiet som Stampen nu har en principöve­renskommel­se med.

– Det har varit många förhandlin­gar, men nu har vi ett moment kvar och det är att genomföra den planerade nyemission­en, säger Martin Alsander.

I och med det kommande bankavtale­t kommer Stampen att få ett normaliser­at läge. Eftersom Stampen inte haft ett fungerade bankavtal på länge har koncernen haft väldigt höga finansieri­ngskostnad­er, enligt Martin Alsander. Själva räntekostn­aden vill han inte kommentera. NU FORTSÄTTER ARBETET med nyemission­en och samtalen med den grupp investerar­e som har gjort en avsiktsför­klaring att de är villiga att tillsamman­s investera betydande belopp i Stampen AB.

– Min ambition är att vi ska vara färdiga med allting innan jul, säger Martin Alsander.

I december kommer Stampen också att återbetala lånedelen för lönegarant­in på drygt 80 miljoner kronor till staten, som betalades ut till de anställda under rekonstruk­tionen.

– Sedan kommer ackordslik­viden att betalas ut i slutet av februari möjligen början på mars, säger Martin Alsander.

Ackordslik­viden är cirka 220 miljoner kronor.

Ett nytt sparpaket är också aviserat inom kort i koncernen.

Exakt när det kommer och hur det kommer att se ut är ännu oklart.

 ?? Arkivbild: FRIDA WINTER ?? PRINCIPAVT­AL. ”Vi har en principöve­renskommel­se på plats med våra banker om hur bankavtale­t ska se ut och vi är väldigt nöjda med det”, säger koncernche­f Martin Alsander.
Arkivbild: FRIDA WINTER PRINCIPAVT­AL. ”Vi har en principöve­renskommel­se på plats med våra banker om hur bankavtale­t ska se ut och vi är väldigt nöjda med det”, säger koncernche­f Martin Alsander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden