Göteborgs-Posten

SKF nyanställe­r 50 till utveckling­scenter

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se 031-62 42 15

SKF storsatsar och bygger ett center i Göteborg för mjukvaruut­veckling för tillstånds­baserad övervaknin­g och nyanställe­r 50 personer.

– Vi har arbetat länge med detta länge, men nu lägger vi in en ny växel och ser till den ledande teknologin och hur vi ska bli bäst i världen, säger Fredrik Magnusson, chef för SKF:s nya center för mjukvaruut­veckling. SKF HAR ARBETAT med tillstånds­baserad övervaknin­g i 20 år och har haft tre anläggning­ar i världen: Luleå, San Diego och Livingston i Skottland. Nu stänger man ner den amerikansk­a enheten och satsar på Göteborg.

– SKF har bestämt att vi ska ha en fokusering på att bli bäst i världen på allting som har med rotating equipment performanc­e att göra, allt som roterar. Att vi har koll på hur våra maskiner fungerar, säger han.

Det är en del i SKF:s arbete att hjälpa kunderna med sin roterande utrustning, och nu vill man utveckla potentiale­n för mobila tjänster och lösningar.

– Göteborg och Västsverig­e ligger långt framme när det kommer till internet of things, Big Data och Analytics. Man kan bara se vad som görs på Ericsson, Volvo Cars och AB Volvo. Vi finns också här och bygger den typen av lösningar. Nu kommer vi att ha kopplingen till koncernled­ningen, närhet till besluten och kan samtidigt ha en tät dialog med nätverk med andra företag i Göteborg för att kunna dela erfarenhet­er. Sverige och Västsverig­e kan bli världsleda­nde i detta, säger Fredrik Magnusson.

Just nu håller SKF på och rekryterar för fullt. Man behöver anställa 50 personer; app-utvecklare, mjukvaruut­vecklare, hårdvarude­signers, hårdvaruut­vecklare och designers för att utveckla smarta användargr­änssnitt och projektled­are.

– Detta är en jättesatsn­ing, och vi håller på och bygger upp en helt ny typ av kompetens, säger han. DET NYA CENTRET, som ligger inne på SKF i Gamlestan, har redan dragit i gång sin verksamhet med hjälp av konsulter, medan man samtidigt söker personal.

– Många tror att SKF är ett grått och tråkigt industrifö­retag, så är det inte alls. Här arbetar yngre och ganska entreprenö­rsinriktad­e personer. Det är det vi bygger upp nu, och vi har stöttning av koncernled­ningen att det är så vi ska jobba, säger Fredrik Magnusson.

 ?? Bild: ERIK SVENSSON ?? STORSATSNI­NG. SKF bygger ut sin elektronis­ka övervaknin­g av industriel­l drift – och vill bli världsbäst.
Bild: ERIK SVENSSON STORSATSNI­NG. SKF bygger ut sin elektronis­ka övervaknin­g av industriel­l drift – och vill bli världsbäst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden