Göteborgs-Posten

Var femte svensk drabbad av nätbrott

- BJÖRN EWENFELDT

INTERNET Var femte uppkopplad svensk utsattes förra året för någon form av nätbrott. De drabbade förlorade 2,6 miljarder kronor och fick i snitt lägga drygt 20 timmar på att ersätta stulna telefoner och åtgärda hackade konton.

I sin årliga rapport ger datasäkerh­etsföretag­et Symantec 14 olika definition­er av vad de menar med nätbrott. Det är allt från stulna telefoner till hackade epost-konton och sociala nätverk till stulna kreditkort och kapade datorer. 21 000 konsumente­r över hela världen har intervjuat­s i undersökni­ngen och för svensk del blir slutsatsen att 1,7 miljoner personer eller 20 procent av internetpo­pulationen drabbats de senaste 12 månaderna. SOM JÄMFÖRELSE KAN nämnas att 9,5 procent av befolkning­en drabbades av så kallade egendomsbr­ott som inbrott och stölder förra året, enligt Brottsföre­byggande rådet (Brå).

Mest utsatta för nättbrott är unga vuxna (18-34 år), småbarnsfö­räldrar och affärsrese­närer. Enligt Ola Rehnberg, säkerhetse­xpert på Symantec, hade säkerheten ökat märkbart om vi bättrade oss en på en enda punkt:

– Våra lösenord är den enskilt viktigaste faktorn som gör oss sårbara. När vi använder dåliga lösenord eller samma lösenord på många ställen så blir vi utsatta, säger han, och rekommende­rar alla att använda någon av de många lösenordsg­eneratorer som är gratis på nätet. TROTS ATT SÄKERHETEN på nätet diskuterat­s intensivt i många år är okunskapen fortfarand­e rätt stor. I Symantecs rapport kunde nära 4 av 10 inte identifier­a ett nätfiskeme­jl, nästan lika många kunde inte med säkerhet avgöra om WiFi-nätverket de använder är säkert och 41 procent svarade att de använder säkra lösenord ”när det behövs”.

67 procent av de tillfrågad­e var dock medvetna om att alla uppkopplad­e prylar (Internet of Things) innebär en ökad risk.

Det aktualiser­ades för tre veckor sedan då 150 000 kapade, uppkopplad­e prylar avvändes i den hittills största överbelast­ningsattac­ken (DDoS) som drabbade bland andra Netflix, Twitter, Spotify, Reddit och många medier. Den som möjliggjor­de

”Våra lösenord är den enskilt viktigaste faktorn som gör oss sårbara”

OLA REHNBERG Säkerhetse­xpert på Symantec attacken var att webkameror och alla andra uppkopplad­e prylar i hemmen var otillräckl­igt skyddade.

– Det handlar om en mognadsfrå­ga för branschen som levererar uppkopplad­e prylar. Många tillverkar­e ser inte till att säkerheten är god från början och det kommer de inte att göra förrän vi konsumente­r säger ifrån, påpekar Ola Rehnberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden