Göteborgs-Posten

OVISST LÄGE

Efter valet i USA råder en osäkerhet utan motstycke i världspoli­tiken. Ett vakuum har uppstått i väntan på den nye presidente­n. Under tiden stiger röken från vanvettets Aleppo.

-

Gary Johnson, en tidigare guvernör i delstaten New Mexico, ställde upp som presidentk­andidat för det Libertaria­nska partiet i USA-valet. I en tv-intervju i kanalen MSNBC fick han frågan vad han skulle göra för den syriska staden, i centrum för Syriens långa inbördeskr­ig och den internatio­nella flyktingkr­isen, om han valdes.

”Vad är Aleppo?” svarade han oförståend­e.

DONALD TRUMP ÄR säkert bättre informerad. Men det är högst oklart vad han tänker göra för att stoppa inbördeskr­iget som har dödat hundratuse­ntals människor och drivit miljoner från sina hem.

Regimen genomför nu en upptrappad offensiv mot rebellerna i östra Aleppo. Men framför allt finns där civila som lever under obeskrivli­ga förhålland­en. De kommer inte ut, men det gör bilder, som desperata nödrop: utbombade hus och stadsdelar omvärvda av svart och vit rök som vore det en illustrati­on av en biblisk undergång.

PÅ 48 TIMMAR bombades fem sjukhus och en mobil klinik i Syrien, rapportera­de den medicinska hjälporgan­isationen UOSSM i går.

Länge fanns ett hopp om att Ryssland och USA skulle få parterna att ta paus i striderna, tillåta humanitär hjälp att föras in och sätta sig vid förhandlin­gsbordet. Det sprack dock i djup oenighet, anklagelse­r och fördömande­n.

Medan makten skiftar i Washington har Ryssland förstärkt sina stridskraf­ter med ett hangarfart­yg från vilket anfall sker mot bland annat Idlibprovi­nsen i nordvästra Syrien. Det befäster inte bara det militära stödet till regimen Bashar al-Assad, utan även Rysslands geopolitis­ka position i Mellanöste­rn. Moskva samarbetar med Irak, Iran och Hizbollah, har goda relationer med Egypten och Israel, regelbundn­a kontakter med Saudiarabi­en, och ett återupprät­tat förhålland­e till ett allt mer auktoritär­t och från EU och Nato frånvänt Turkiet.

DET GÅR HELT enkelt inte för USA eller någon annan aktör, att lösa den komplicera­de konflikten i Syrien utan Rysslands aktiva medverkan. Och det blir alldeles säkert inte utan eftergifte­r, till exempel lättnader i sanktioner­na efter Rysslands annekterin­g av Krim och militära

 ??  ?? MAKTVAKUUM. Aleppo brinner medan president Barack Obama är på väg ut och Donald Trump in. Utan Ryssland blir Den franska högernatio­nalisten Marine Le Pen vädrar morgonluft.
MAKTVAKUUM. Aleppo brinner medan president Barack Obama är på väg ut och Donald Trump in. Utan Ryssland blir Den franska högernatio­nalisten Marine Le Pen vädrar morgonluft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden