Göteborgs-Posten

Clinton har 1,2 miljoner fler röster

- TINA MAGNERGÅRD BJERS

Demokraten Hillary Clinton fick över en miljon fler röster än republikan­en Donald Trump, som ändå segrade i förra veckans presidentv­al i USA.

Enligt oberoende Cook Political Report, som i realtid följer rösträknin­gen, har Clinton i nuläget 1 160 817 röster fler är Trump.

Clinton fick stöd av drygt 62,4 miljoner väljare och Trump av 61,2 miljoner.

USA:S KOMPLEXA VALSYSTEM handlar dock om elektorsrö­ster, vilket gör att en kandidat kan vinna valet trots att han eller hon får färre röster än sin motståndar­e. Detta då den som segrar i en delstat i de allra flesta fall tar hem alla dess elektorsrö­ster. Och det är de 538 elektorern­a som formellt röstar fram presidente­n, något som sker den 19 december.

Efter valet den 8 november har Trump stöd av 290 elektorer och Clinton 232.

I delstatern­a Washington, Utah, Oregon, New Jersey och Illinois är rösterna inte helt färdigräkn­ade enligt Real Clear Politics, men det bedöms inte kunna påverka resultatet.

PÅ SAJTEN CHANGE.ORG pågår en namninsaml­ing för att förmå elektorern­a att ändå rösta fram Hillary Clinton som USA:s president, ett upprop som understöds av protester runtom i landet. 4,3 miljoner människor har skrivit under namninsaml­ingen, men satsningen har dömts ut av politiska bedömare som orealistis­k.

 ?? Bild: JEWEL SAMAD ?? PRESIDENTV­ALET. Hillary Clinton fick stöd av drygt 62,4 miljoner väljare, 1,2 fler än Donald Trump.
Bild: JEWEL SAMAD PRESIDENTV­ALET. Hillary Clinton fick stöd av drygt 62,4 miljoner väljare, 1,2 fler än Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden