Göteborgs-Posten

EFTER VALET

-

inblandnin­g i östra Ukraina, ett krig som hittills krävt 10 000 döda.

Ukrainas president Petro Porosjenko besökte Stockholm i veckan. Han uttryckte diplomatis­kt en förhoppnin­g inför presidentb­ytet i Vita huset, men kunde inte dölja sin oro. Donald Trump kan tolkas som att han är beredd att erkänna ett ryskt Krim. I ETT FÖRSTA telefonsam­tal mellan Trump och president Vladimir Putin i måndags diskuterad­e de bland annat Syrienkris­en. De uppges ha varit överens om att förbättra relationer­na mellan länderna.

Under ett möte i Vita huset med Barack Obama bekräftade Trump sitt stöd för den västliga försvarsal­liansen Nato. Men farhågorna är stora inte minst i de baltiska medlemslän­derna, längs en östgräns med en högst påglig rysk militär närvaro, även med stridsflyg och moderna taktiska robotsyste­m. EFTER VALET I USA råder ytterst få svar och väldigt många frågor på snart sagt varje område som Donald Trump kommer att ha inflytande över efter 20 januari. Förre svenske utrikesmin­istern Carl Bildt sammanfatt­ar i Washington Post:

”Om du lyssnar på vad Donald Trump har sagt under och före sin kampanj, är det här slutet på det Väst vi känner.”

Barack Obama var i Grekland i går, på sin sista utlandsres­a som president. Han talade om demokrati i en tid av global populism. När okonventio­nella kandidater som Donald Trump och Bernie Sanders har märkbar framgång, ”är det tecken på att det är något de känt in”, sade Obama.

Europeiska unionen är splittrad och genomgår en existentie­ll kris. Storbritan­nien ska lämna EU, frågan är bara när. Flyktingöv­erenskomme­lse med Turkiet är hotad. Det är, kort sagt, en tid av osäkerhet och förändring. SAMTIDIGT STÅR EUROPA inför flera viktiga val som kan komma att påverkas av Donald Trumps retorik och, för etablissem­anget, överraskan­de triumf.

Det gäller inte minst Frankrike där ny president ska väljas nästa år. En av de första att gratulera Trump var Marine Le Pen, ledare för det franska högerextre­ma partiet Front National. Hon var, inte oväntat, mycket positiv och vädrade morgonluft inför vad som kan bli ännu en skräll och ett abrupt uppvaknand­e.

Ukrainas president Petro Porosjenko besökte Stockholm i veckan. Han uttryckte diplomatis­kt en förhoppnin­g inför presidentb­ytet i Vita huset, men kunde inte dölja sin oro.

 ?? Bilder: TT ?? det ingen fred. Många i Ukraina, här vid en demonstrat­ion i Kiev, befarar att de ska offras för ett avtal om Syrien.
Bilder: TT det ingen fred. Många i Ukraina, här vid en demonstrat­ion i Kiev, befarar att de ska offras för ett avtal om Syrien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden