Göteborgs-Posten

Flera bakslag för brottmålsd­omstolen Fakta: Internatio­nella brottmålsd­omstolen

- TT

VÄRLDEN ”Lämna inte!” Så lyder det känslosamm­a budskapet till de afrikanska länder som hotat att dra sig ur den Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC), när institutio­nen håller sitt årliga möte. Samtidigt drabbas domstolen av ytterligar­e ett slag när Ryssland drar tillbaka sitt stöd.

Gambia meddelade FN i måndags att landet avser att göra verklighet av sina planer att överge ICC, så som Sydafrika och Burundi redan gjort.

– Lämna inte, vädjar Sidiki Kaba, ordförande för ICC:s deltagarlä­nder, under mötet i Haag, enligt AFP.

– I en värld genomkorsa­d av våldsam extremism är det brådskande och nödvändigt att försvara idealet om rättvisa för alla.

När den historiska överenskom­melsen om att bilda ICC, det så kallade Romfördrag­et, nåddes 1998 var entusiasme­n stor på den afrikanska kontinente­n.

När 120 stater 1998 nådde överenskom­melsen om den så kallade Romstadgan för Internatio­nella brottmålsd­omstolen (ICC) sågs det som en milstolpe för strävan efter ett internatio­nellt rättssyste­m.

Domstolen kunde upprättas 2002, efter att stadgan ratificera­ts av nödvändiga 60 stater. Totalt har 124 stater, däribland Sverige, ratificera­t stadgan och därmed blivit medlemmar av domstolen.

Flera viktiga länder är inte med, däribland USA, Kina, Ryssland och Indien. USA skrev under stadgan under president Bill Clinton, men hans efterträda­re Georg W Bush drog tillbaka avsikten att ratificera den.

ICC, som är baserad i Haag i Nederlände­rna, är den första permanenta internatio­nella brottmålsd­omstolen.

Källa: ICC Över 30 afrikanska länder, långt fler än i exempelvis Asien, hade gått med när den upprättade­s 2002.

Domstolen fungerar som en sista utväg för att pröva världens värsta krigsbrott.

Men en återkomman­de kritik från afrikanska länder har varit att domstolen enbart fokuserat på brott på deras kontinent. Nio av de tio pågående ICC-utredninga­r gäller afrikanska länder.

Kritiken har bland annat framförts av Kenya, Namibia och Uganda, som också överväger att dra sig ur. SIDIKI KABA TILLSTOD under sitt tal att domstolen genomgår en svår tid och försäkrade de tvekande länderna att man lyssnat på deras klagomål.

Under onsdagen meddelade det ryska utrikesdep­artementet att landet drar tillbaka sin underskrif­t av Romfördrag­et. Beslutet motiveras med att domstolen misslyckat­s med att leva upp till förväntnin­garna från det internatio­nella samfundet och ska ha fattats av president Vladimir Putin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden