Göteborgs-Posten

Förhandsko­ll av visumfria önskas

- WIKTOR NUMMELIN

EU Har du visumfrihe­t in i EU? Ok. Men du får i alla hosta upp fem euro för att förhandsgr­anskas, om EU-kommission­en får igenom sitt nya Etiassyste­m.

Tanken på ett europeiskt rese- och tillstånds­system, döpt till Etias, har varit på gång ett tag och presentera­des formellt av EU-kommission­ens förste viceordför­ande Frans Timmermans och asylkommis­sionären Dimitris Avramopoul­os i Bryssel på onsdagen.

– Etiassyste­met kommer att knyta ihop alla våra system. Det är tekniskt möjligt och förnuftigt nu när vi har databaser och system på plats. Det är bra för säkerheten och bra för ett smidigare resesystem, hävdade Timmermans på en presskonfe­rens. MYNDIGA RESENÄRER från exempelvis USA, Japan, Argentina och andra länder med visumfrihe­t till EU ska framöver tvingas registrera sig på förhand för en kostnad av fem euro för att resa in till EU och de Schengenlä­nder som ligger utanför unionen. I och med registreri­ngen ska en automatisk kontroll göras gentemot olika databaser från till exempel Europol för att upptäcka eventuella säkerhetsr­isker på förhand.

– Inte ens de högsta murarna eller stängslen stoppar vissa människor. men det här kommer definitivt att öka våra möjlighete­r att skydda EU och dess medborgare, sade Timmermans. BLAND DEM SOM kan tvingas betala framöver finns invånarna i Storbritan­nien, när – och om – brexit blir klart.

– Om Storbritan­nien då inte längre är medlemmar i EU så kommer de tyvärr att behandlas som tredjeland­sinvånare i det här fallet, sade Avramopoul­os på onsdagen.

Etias beräknas dock ta minst tre år att införa. Och osäkerhete­n är dessutom stor om hur medlemslän­derna och EU-parlamente­t kommer att ställa sig till det, inte minst ur personregi­streringsh­änsyn. EU-ländernas ansvariga ministrar ska få en första genomgång av förslaget vid det inrikesmin­istermöte som hålls i Bryssel på fredag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden