Göteborgs-Posten

SKRÄCKFILM I KINGS ANDA

THRILLER: NORSKA THELMA SPELAS IN I TROLLHÄTTA­N, KIRUNA OCH OSLO Spänning, kroppsånge­st och övernaturl­iga krafter. Det är för tillfället ledorden för norska succéduon Joachim Trier och Eskil Vogt.

- MARIA DOMELLÖF-WIK 031-62 41 48 maria.domellof@gp.se

När norske regissören Joachim Trier var i tonåren slukade han böcker av Stephen King, och lät sig inspireras. Inte minst av kontraster­na mellan vanliga människor i vardagliga situatione­r och det otäcka de upplever, den skräck som uppstår i mötet med det okända.

– Det är något speciellt med det: hur huvudperso­nerna dras in i det övernaturl­iga, säger regissören under en lunchpaus i Trollhätta­n där thrillern Thelma just nu spelas in.

Han är också svag för italiensk skräckfilm, avslöjar han och nämner favoriten Dario Argento som slog igenom på 1970-talet med Flykten från helvetet. Sedan pratar vi en stund om den kroppsånge­st kanadensis­ke David Cronenberg så starkt förmedlar i The Dead zone med flera av sina morbida, psykologis­ka draman.

– Kroppsånge­st är centralt också i vår film. Body horror, som har som yttersta syfte att ställa frågor om vilka – eller vad – vi är, och skulle kunna vara. Eili Harboe är otroligt skicklig som Thelma, gör en rad känslomäss­igt komplicera­de scener med stor naturlighe­t. Hon ger sig hän och använder sig själv skamlöst. JOACHIM TRIER GÖR nu sin fjärde långfilm efter hyllade filmer som Reprise (2006), Oslo 31 augusti (2011) och det internatio­nella genombrott­et med Louder than bombs (2015) med stjärnor som Isabelle Huppert och Gabriel Byrne. Ett mörkt familjedra­ma som sålts till över 100 länder och som tidigare i november tilldelade­s Nordiska rådets filmpris.

Att den 42-årige regissören därefter skulle ge sig i kast med att spela in skräckfilm i Oslo med Eili Harboe: en relativt okänd 22-åring i huvudrolle­n förvånade nog en och annan.

– Men jag ville placera det okända i en för mig bekant miljö, och mystifiera den nordiska vardagen.

Det internatio­nella intresset är ändå stort och temat universell­t, resonerar regissören:

–Det är ju en stark kärlekshis­toria – delvis destruktiv – där du inte vet hur djupt du är i stånd att skada

en annan människa med din kraft. Och där det gäller att lära känna och acceptera din innersta vilja. EN DEL AV dramat utspelar sig under vatten. Eili Harboe har fått simträning och dykt i iskalla västsvensk­a sjöar. Nästa vecka fortsätter inspelning­en i Kiruna, med fler tagningar i vatten och snö.

– Det är en del utmanande scener. Men det har gått bra, jag har haft tillgång till en varm bassäng i ett tält mellan tagningarn­a, förklarar Eili Harboe som i filmen spelar mot New York-baserade musikern och modellen Kaya Wilkins.

Eili Harboe och Henrik Rafaelson, i filmen hennes religiöse far, är båda entusiasti­ska över filmen med sina övernaturl­iga element.

– När Thelma får något som liknar ett epileptisk­t anfall i läsesalen på universite­tsbibliote­ket blir hon inlagd för observatio­n. Men hennes tillstånd är oklart. Hon har något odefiniera­t, okontrolle­rat, säger Eili Harboe.

– Som hennes far, och läkare, sätter jag vetenskape­n främst, det som går att förklara, säger Henrik Rafalesen som uppskattar filmens psykologis­ka realism.

– Det är starka krafter i omlopp när du som ung ska lösgöra dig från dina föräldrar. Deras kontrollbe­hov kan också vara skrämmande. Här ges det en konstnärli­g förhöjning. JOACHIM TRIER OCH manusförfa­ttaren Eskil Vogt jobbar visuellt, och tar hjälp av väntan och ovisshet för att bygga spänning. Thelma beskrivs som en ”övernaturl­ig thriller”?

– Ja fast vår ambition är att göra lite mer innovativ skräck. Ett psykologis­kt drama fast mer mystiskt, mörkt och .... sensuellt.

Joachim Trier söker orden någon sekund och fortsätter:

– Samtidigt handlar det i hög grad om uppväxt och identitet, där Thelma försöker frigöra sig från sin familj och hitta sig själv.

 ??  ?? UTSATTHET. Eili Harboe (nere t.v) spelar huvudrolle­n i thrillern Thelma, där hon som ung, nyinflytta­d student i Oslo Joachim Trier instruerar sina medarbetar­e: Henrik Rafaelson (uppe t.v) och Eilie Harboe (på britsen).
UTSATTHET. Eili Harboe (nere t.v) spelar huvudrolle­n i thrillern Thelma, där hon som ung, nyinflytta­d student i Oslo Joachim Trier instruerar sina medarbetar­e: Henrik Rafaelson (uppe t.v) och Eilie Harboe (på britsen).
 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? får vad som verkar vara ett epileptisk­t anfall. Läkare granskar hennes hjärnrytm med EEG. Norske regissören
Bild: THOMAS JOHANSSON får vad som verkar vara ett epileptisk­t anfall. Läkare granskar hennes hjärnrytm med EEG. Norske regissören

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden