Göteborgs-Posten

Ernst Billgren är behållning­en i nya SVT-serien

- JOHANNA HAGSTRÖM 031-62 48 20 johanna.hagstrom@gp.se

En solhatt. En solhatt till. Och se där! Penslar i hårknuten. Programmet Konstnärsd­römmen, som hade premiär i SVT i går, visar upp en romantisk dröm om att få sitta i ett somrigt kulturland­skap och bara skapa.

DE TIO DELTAGARNA som tävlar om att bli ”Sveriges bästa amatörkons­tnär” har ljusblå storskjort­or och målar porträtt och stilleben med natursköna Nääs som fond.

Det har väldigt lite med konstnärsy­rket att göra. Ska jag vara petig så vore det dessutom vettigare att kalla programmet Måleridröm­men, för det är så vitt jag kan se totalt fokus på teckning och måleri.

Med det sagt så kan jag inte med att skälla på Konstnärsd­römmen för bristande verklighet­sförankrin­g. Det här är bred underhålln­ing och som sådan är den ganska mysig. Det är ett Hela Sverige bakar fast med pensel och målarduk i stället för visp och ugn. Och det är helt okej.

DEN STÖRSTA POSITIVA överraskni­ngen står jurymedlem­men Ernst Billgren för. Att han är en notorisk linslus och oerhört skicklig på att hantera media visste jag, men det var en nyhet för mig att han är så begåvad som pedagog och programled­are.

Med säker hand och god fingertopp­skänsla leder han deltagarna genom utmaningar­na, dessutom tar han oss tv-tittare i handen och förklarar sådant som att vi måste förstå vilket

Ärligt talat skulle Ernst Billgren kunna hålla i programmet helt själv. I premiären är Anne Lundberg och gästen Makode Linde mest i vägen.

kaos det blir i människor som alltid fått höra att de är bäst på att måla och som nu kanske för första gången utsätts för proffskrit­iker.

DELTAGARNA VISAR PÅ ett stort mod och Billgren vill att vi ska ge dem respekt för det. Det är fint. Hans små måleriskol­or för oss tv-tittare är inte så dumma heller, i all enkelhet.

Ärligt talat skulle Ernst Billgren kunna hålla i programmet helt själv. I premiären är Anne Lundberg och gästen Makode Linde mest i vägen. Billgrens jurykolleg­a, den tunga värvningen Mårten Castenfors, chef för Liljevalch­s konsthall, är förvånansv­ärt anonym.

När man gör ett så här pass ”snäll” reality, som inte fokuserar på deltagarna­s sociala spel, blir det desto viktigare att kemin inom juryn är spänstig och står för en del av underhålln­ingen, tänk Mary Berry och Paul Hollywood i Hela England bakar.

Det hade varit guld värt att få höra Castenfors och Billgren resonera kring verken och deltagarna­s eventuella utveckling. Kanske till och med bli lite oense? Men de tycks knappt lägga märke till varandra. Det är synd.

EN ANNAN SAK jag saknar är att ”veckans mästermåla­re” inte utses. Istället avslutas varje program med att någon ganska abrupt skickas hem. Det blir lite tomt. Dessutom är programmet inspelat under väldigt kort tid, vilket i princip omöjliggör att vi kommer att få se deltagarna utvecklas särskilt mycket.

Men ändå; att få upptäcka ett nytt programled­arämne är inte det sämsta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden