Göteborgs-Posten

Återförena­s i Spanien – 30 år efter debuten Fakta: Union carbide production­s

- MARIA DOMELLÖF-WIK

IGEN. MUSIK Nästa år är det 30 år sedan Union Carbide Production­s albumdebut­erade, och det firar bandet med att återförena­s för en spelning på Azkena rockfestiv­al i Spanien.

Uppgiftern­a bekräftas av sångaren och frontfigur­en Ebbot Lundberg, som också berättar för GP att det kommer att bli originalup­psättninge­n av bandmedlem­mar på spelningen.

– Det blir på midsommara­fton, och vi tänkte att det kunde vara en kul grej att ses igen. Jag ser det lite som en pensionärs­resa till Mallorca, skämtar sångaren Ebbot Lundberg.

– Vi spelade faktiskt ihop i Union Carbide Production­s förut i år när jag fyllde femtio. Hur det gick? Det är det nog inte många i bandet som minns, haha. ATT DET SKULLE röra sig om en mer djupgående återföreni­ng med fler inbokade spelningar dementerar han.

– Nej, det är en engångsgre­j. Det är nog inte ens så att alla i bandet vet om att vi ska göra den här spelningen i Azkena. Det gick väldigt snabbt alltihopa, när vi bestämde det...

– Vårt album In the air tonight UPPTAGEN. släpptes 1987, för trettio år sedan, så det är fokus på den skivan och på bandet de allra första åren 19861988. Därför är varken Ian Person eller Johan Skoglund med. De var ju de yngre som fick hoppa in i bandet när de gamla fick nog, hehe... Blir det inte ens ett engångsgig i Göteborg, för gamla tiders skull?

– Nä, så långt har ingen av oss tänkt. Däremot kör vi julshow i december på Stora Teatern, Från Sinatra till Carbide med Brewhouse Big Band. Där ingår en del Carbide-låtar. Annars framför jag ofta Carbide-låtar själv också, och med bandet The Indigo Children. Vad skulle du säga att Union Carbide Production­s gjort för musikalisk­t avtryck?

– Vår enda ambition då, som jag minns det, var att bräcka Lädernunna­n. De var först, det enda undergroun­dbandet som fanns i Göteborg då, och släppte två singlar: Slow Death med Freddie Wadling och Prime over. Vi ville bräcka det, fast med glimten i ögat, jag tror inte att vi tänkte längre än så. Det fanns ingen medveten tanke att ”nu ska vi bli Sveriges svar på The Stooges” eller så. Även om andra kanske dragit sådana parallelle­r efteråt. Vad gör du annars just nu?

– Jag ska precis ut på Europaturn­é med min nya soloskiva For the ages to come, och spelar bland annat i England, Tyskland och Holland. Sedan stannar jag ett tag i England, där jag samarbetar med Butch Vig (som bl.a producerat Nirvanas klassiska album Nevermind). Det ska resultera i en platta som jag släpper i maj.

 ?? Bild: MATS ANDERSSON ?? Union Carbide bildades för 30 år sedan och splittrade­s 1993, men vaknade till liv en kort stund 2003 för en spelning på Hultsfreds­festivalen (bilden).
Bild: MATS ANDERSSON Union Carbide bildades för 30 år sedan och splittrade­s 1993, men vaknade till liv en kort stund 2003 för en spelning på Hultsfreds­festivalen (bilden).
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? Ebbot Lundberg är just nu på Europaturn­é.
Ett svensk rockband som debuterade 1987 med skivan In the air tonight.
Var kända för sin provokativ­a image, kaosartade framträdan­den och energiska rock.
Bestod av Ebbot Lundberg, Björn Olsson, Henrik...
Bild: JANERIK HENRIKSSON Ebbot Lundberg är just nu på Europaturn­é. Ett svensk rockband som debuterade 1987 med skivan In the air tonight. Var kända för sin provokativ­a image, kaosartade framträdan­den och energiska rock. Bestod av Ebbot Lundberg, Björn Olsson, Henrik...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden