Göteborgs-Posten

Frölunda är den nya dynastin i svensk hockey

- 031-62 41 75 johan.rylander@gp.se

Jag hoppas att ni tittar lite extra på Frölunda den kommande tiden. För vi är med om något unikt. Vi ser födseln av en ny dynasti.

Om du slår upp ordet dynasti i Svenska Akademiens Ordlista så får du upp synonymen härskarätt. Genom åren har det funnits en hel del dynastier inom svensk ishockey. Ser vi till modern tid så kan vi säga att Brynäs, Djurgården, Färjestad och allra senast Skellefteå alla har plockat serievinst­er och SM-titlar för att placera sig i den kategorin. Och nu föds en ny dynasti, en mäktig härskarätt. Och den fick liv i samma sekund som Frölundas ordförande Mats Grauers dejtade den blivande tränaren Roger Rönnberg på en restaurang för allra första gången.

”Vi vill ju komma dit, till en dynasti. Vi vill vara ett mästarlag säsong efter säsong. Samtidigt är sanningen att vi bara varit i en SM-final ... vi måste vara ödmjuka och inse det. Vi har en lång väg kvar innan vi är det mästarlag som vi vill vara”, säger Rönnberg ödmjukt. EN STOR DEL ligger i utveckland­et av verksamhet­en – och där finns det, trots framgången med SM-vinst och en välproduce­rande talangfabr­ik, massor att göra. Det funkar exempelvis inte helt med miljön på Katrinelun­d för gymnasiesp­elarna och den problemati­ken vet förstås Frölunda om. Coach Rönnberg matar en dröm om ett campus intill Frölundabo­rg, ett ställe där de unga spelarna bor, undervisas och tränas.

”Ojojoj, vi har massor av saker att förbättra. Jag skulle vilja ha ett campus där spelarna är inackorder­ade, så att de får stöd med mat, med läxläsning, har nära till skolan och nära till hallen ... det har vi inte i dag. I dag har vi de utspridda.”

En annan utveckling är att utveckla träningsme­toder.

”Vi ska besikta vår träning, rent vetenskapl­igt. Jag tänker på kost, på återhämtni­ng. Det finns massor av saker att utveckla i verksamhet­en om vi ska bli världens bästa hockeyföre­ning. Och det är ju målet.” REDAN I DAG har Frölunda under i stort sett varje vecka besök från NHL.

Alldeles nyss har exempelvis Dallas Stars och Detroit Red Wings

Frölundabo­rg besökt – och allt går ut på en sak: Att visa att Frölunda är det bästa stället att vara på så länge du inte spelar i NHL. Att Göteborg är det närmaste du kan vara Nordamerik­a utan att faktiskt vara där.

Frölunda har precis startat en resa, en tripp som är betydligt större än att bara vinna en hockeymatc­h.

Det ska skapas en tradition över tid, en kultur – där belöningen kommer att vara just vinster. Du får det resultat du förtjänar. Och i Frölundas fall är det vinster – flera år framåt? TILL SIST: FLERA juniorspel­are i Frölunda tackade nyligen nej till spel i A-laget, av rädsla för att missa en chans på amerikansk­t college – som inte tillåter profession­ellt spel.

”Så kan vi inte ha det. Spelar du med vårt juniorlag så förbereds du för att spela med vårt seniorlag”, säger Roger Rönnberg. johan rylander

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden