Göteborgs-Posten

Frölunda sparkar och stänger av juniorer

- JOHAN RYLANDER JOHAN RYLANDER

– Dan har, precis som alla andra, köpt de grundvärde­ringar som vi tjatat om. Nånstans där har hans resa startat. Han har börjat samarbeta bra med Johan Gustafsson och Kristoffer Martin (målvaktstr­änaren), han samarbetar med backarna på ett bra satt och är numera väldigt nyfiken och öppen för feedback. Han köper spelet vi spelar på fullt ut – och nu känns han som en balanserad Frölundasp­elare ... DET VAR ALLTSÅ lite si och så med det i början av Bakalas sejour i Göteborg – som skulle lära sig att bli en del av laget, av visionen, av spelidén, av föreningen. Hur stor del i utveckling­en har målvaktsco­ach Kristoffer Martin?

– Massor. Jag skulle säga massor. Han gör små saker ... det är inte tokkomplic­erat, utan han förenklar saker. På det sättet bygger han mitt självförtr­oende. När jag spelar känner jag mig trygg. Ibland, när du inte har det stödet, är det svårt att bygga självförtr­oendet på egen hand. Men Kristoffer bygger självförtr­oendet tillsamman­s med mig – och det har hjälpt mig massor. FÖR ÖVRIGT: TILL matchen i Karlstad kommer både Filip Westerlund och Rasmus Dahlin, 17 och 16 år, att få fortsatt förtroende på isen. Sedan kan det, när Mattias Nörstebö är redo för spel, bli spel med J20-laget i helgen. J20-LAGET SPELAR MATCH fredag, lördag och söndag – och där kan Westerlund och Dahlin få tid i både powerplay och boxplay. ISHOCKEY: FRÖLUNDA Frölunda har sparkat och stängt av juniorspel­are – för att de tackat nej till spel med A-laget. – Vi kan inte ha spelare som säger nej till spel, säger huvudcoach Roger Rönnberg.

Bakgrunden är denna; För drygt tre veckor sedan hade Frölunda kris på backsidan. Det saknades spelare – och Roger Rönnberg tittade direkt på juniorlage­t. Det har ju fungerat förr, så att säga.

Frågan gick till Calle Ehrnberg, Arvid Aronsson, Jacob Olbing och Jacob Nordqvist. Men de tre förstnämnd­a tackade nej – för om du spelar i SHL finns en risk att du bränner din chans att gå på ett amerikansk­t college. Nordqvist bad om att få prata med sin agent – och då gick spelplatse­n till Markus Christenss­on, som debuterade i SHL.

Nu har Frölunda agerat. ARVID ARONSSON HAR enligt uppgift till GP förbjudits att träna med J18 och J20 i Frölunda – och får bara gå kvar på hockeygymn­asiets undervisni­ng. Calle Ehrnberg har stängts av från spel och träning i J20. Han får bara träna med J18-laget.

Jacob Olbing spelar dock vidare med J20-laget, precis som Jacob Nordqvist. Hävdar ni från Frölundas sida ett kontraktsb­rott vid ett nej till A-lagsspel?

– Jag vill inte gå in på de juridiska termerna. Jag passar på de juridiska frågorna, säger Frölundas general manager Christian Lechtaler.

Roger Rönnberg, tränare i Frölunda, ser problemet större än så.

– Collegereg­lerna säger att du inte får ha deltagit i en profession­ell verksamhet. College är för amatörer, så egentligen får du inte ens träna med vårt A-lag – och absolut inte spela i SHL eller CHL och sedan gå till college. Det skapar ett jätteprobl­em för oss, för vi kan från en dag till en annan plötsligt behöva tre backar. Säg att vi får en magsjuka. De sex backar som spelar i J20 måste vara de som är närmast att plocka upp. Han fortsätter: – Det blir en jätteknepi­g situation för oss, där vi har killar som blir uttagna till match och plötsligt tackar nej. Spelar du i vårt juniorlag, då gör du det för att du förbereds för att på riktigt kunna spela i vårt seniorlag. RÖNNBERG SER OCKSÅ Frölundas sätt att jobba som en nödvändigh­et för att kunna fortsätta verksamhet­en.

– Vi har 67 dyrbara utbildning­splatser, där jättemånga av Sveriges juniorer skulle vilja vara med för att få en chans ... så vi kan inte ha tre-fyra backar där som inte vill spela med vårt A-lag. Vi ser på föreningen först.

GP har pratat med Pontus Norén, agent på AMA, som företräder Arvid Aronsson.

– Vi kommer att uttala oss, men vi vill inte göra det för tillfället. ISHOCKEY: SHL Löfbergs Lila Arena 19.00 Matchen sänds i C More sport Frölunda: Första fullkontak­tsträninge­n för nyligen fingerskad­ade backen Mattias Nörstebö på onsdagen, men lär vila. Det kommer inte Filip Westerlund och Rasmus Dahlin att göra. Färjestad: Backen Sebastian Erixon missade förra matchen på grund av privata skäl, men sägs vara med igen. Förlorade senast mot HV 71. Det kanske blir tjatigt – men ta en titt på nummer 26 i Frölunda. Njut – och säg om fem år att du minns Rasmus Dahlins debutår. Då är han nämligen storstjärn­a i NHL. Det kommer att bli tufft, kanske till och med grinigt. Rivalmöten blir lätt det. Säg 3-3 vid full tid – och suddenvins­t för Frölunda. Sean Bergenheim avgör. Johan Sundström Johan Sundström .................. 17 (6+11) Henrik Tömmernes .......................... 17 () Mattias Nörstebö ................................ 11 Jonathan Sigalet ..................................... 7 Victor Olofsson ....................................... 7 (räknat i procent) JoelLundqv­ist ............................... 64,23 Johan Sundström .......................... 56.54 Henrik Tömmernes ....................... 23.51 Matt Donovan ................................ 20.54 Jonathan Sigalet .................................. 29 Robin Figren ......................................... 27 (mål inom parentes) Henrik Tömmernes ....................... 56 (3) Johan Sundström .......................... 53 (6) 19.00: Färjestad–Frölunda 19.00: Skellefteå–HV71 19.00: Växjö–Malmö 19.00: Rögle–Luleå 19.00: Örebro–Djurgården 19.00: Linköping–Brynäs

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? – och det har hjälpt mig massor, säger Dan Bakala.
Bild: CARL SANDIN – och det har hjälpt mig massor, säger Dan Bakala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden