Göteborgs-Posten

Brottare i rakad protest

- ERIC HILMERSSON

BROTTNING Öis-brottaren Mustafa Nauibi har nu suttit inlåst i 27 dygn i väntan på utvisning till Afghanista­n. – Jag räknar varje dag, men det känns som ett år, säger han inifrån migrations­verkets förvar.

I slutet av oktober träffade GP Mustafa Nauibi. Han hade då nyligen hämtats av polisen och satts i migrations­verkets förvar Kållered. En chock för honom, för hans svenska familj – och för vännerna i Öis som vant sig vid att se honom träna fem dagar i veckan.

I dag har Mustafa suttit inlåst i 27 dagar, och plågas av ovissheten om och när han ska utvisas.

– Min kropp vill träna varje dag, men det går inte här. Jag är en människa och jag behöver frihet, men jag är inlåst, säger han. I FÖRVARET ÄR desperatio­nen utbredd. Mustafa har tvingats bevittna två självmords­försök sedan vi sågs senast. Och själv äter han starka mediciner för att orka med vardagen. Det enda som håller honom uppe är besöken från bland annat brottarklu­bben, och häromdagen visade klubbkompi­sarna i Öis sitt stöd för Mustafa genom att lägga upp en bild där de rakat sina huvuden.

– Det är deras sätt att protestera. De tävlade i Mikael Ljungbergs cup och åkte direkt hit med en medalj efteråt. Jag får besök nästan varje dag och det är tack vare dem som jag fortfarand­e lever, säger Mustafa.

Han har överklagat förvarbesl­utet två gånger om och väntar på besked om att i alla fall få leva i frihet tills att han utvisas. Den stora drömmen är dock att få stanna kvar i Sverige, dit han kom för snart tre år sedan.

– Jag är samma som de andra i Öis, men de är på mattan och jag är här, säger en trött Mustafa. HAN ÄR EN av tusentals unga afghaner som riskerar utvisning efter att den svenska regeringen skrivit ett avtal med Afghanista­n, något som väckt protester i hela Sverige eftersom säkerhetsl­äget i Afghanista­n fortfarand­e bedöms som väldigt osäkert. Flera demonstrat­ioner har ägt rum, och i Mustafas fall har en namninsaml­ing startats på nätet. Drygt 1 500 personer har än så länge skrivit under på uppmaninge­n att låta Mustafa stanna i Sverige.

– Jag hoppas att jag ska få bli fri igen, det här är ingen plats att leva på, säger Mustafa Nauibi inifrån förvaret i Kållered.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden