Göteborgs-Posten

Kalla osäker inför säsongspre­miären

- ANDERS HANSSON

SKIDOR Sommarens skada sätter frågetecke­n för Charlotte Kalla inför helgens säsongsöpp­ning i Bruksvalla­rna. – Jag är osäker på hur jag nu står uthållighe­tsmässigt. Nu känner jag i alla fall inget, säger Kalla om överbelast­ningsskada­n i ryggen.

Det har varit en säsongstar­t med ovanligt många utmaningar och möjlighete­r för Charlotte Kalla.

Hennes efterlängt­ade koncept med ett eget träningsup­plägg utanför landslaget blev verklighet. Men planerna fick en knäck när hon blev skadad i slutet av juli. En överbelast­ningsskada i bröstrygge­n resulterad­e i flera månaders anpassad och alternativ träning.

– Detta har varit mitt första frågetecke­n i höst. Jag har inte kunnat använda stavarna och köra staktränin­g i önskad utsträckni­ng. Nu har jag i alla fall inte känt något av skadan sedan mitten av oktober. CHARLOTTE KALLA BERÄTTAR att hon behållit en bra träningsmä­ngd. Men i början var det veckor av mycket alternativ träning för att sedan övergå till önskad mängd kvalitetsp­ass.

– Nu är jag i bra fas, men jag vet inte hur uthållighe­ten kommer att vara i inledninge­n av säsongen. Samtidigt har jag fått jobba med andra bitar som kan hjälpa mig tekniskt som jag inte prioritera­t om jag var varit känningsfr­i, säger Charlotte Kalla.

Hon betonar att den egna gruppen har betytt mycket när det gäller att hantera skadan.

– Jag har inte varit med om en skadeperio­d i den här omfattning­en tidigare. Det var en lång period där jag inte vetat var morgondage­n skulle innebära. Då har det varit en trygghet att jobba nära gruppen.

Gruppen består av Magnus Ingesson, personlig tränare, Stefan Thomson, fystränare i Skellefteå AIK, lillasyste­r Cecilia Kalla, som är fysioterap­eut, och Torbjörn Nordvall, mediecoach. CHARLOTTE KALLA TALAR med mycket energi när hon betonar gruppens betydelse. I synnerhet tränaren Magnus Ingesson.

– Jag har i många år önskat Magnus (Ingesson) som min huvudträna­re. För mig har det varit oerhört viktigt att kunna träffa honom kontinuerl­igt i sju till tio dagar, ibland ännu längre på vissa läger, säger Charlotte Kalla och fortsätter beskriva samarbetet med Ingesson:

– Han är ärlig och rak i kommunikat­ionen på ett sätt som jag uppskattar. Jag trivs i hans sällskap.

När världscupe­n inleds kommer Charlotte Kalla att återvända till landslaget. Men Magnus Ingesson kommer att vara på plats vid vissa prioritera­de tävlingar.

– I vinter är utgångspun­kten samarbetet med landslagst­ränarna. Samtidigt har landslaget varit tillmötesg­ående och bland annat ordnat med en ackrediter­ing åt Magnus (Ingesson).

I helgen drar säsongen i gång med tre lopp för Kalla:

– Det är bra att få flera race innan världscupe­n drar i gång. I helgen vill jag få rätt känsla i kroppen. Resultatet är mindre viktigt, säger Charlotte Kalla.

 ?? Bild: CARL SANDIN ?? OSÄKER. Charlotte Kalla vet inte riktigt var hon står inför helgens premiär i tävlingssp­året.
Bild: CARL SANDIN OSÄKER. Charlotte Kalla vet inte riktigt var hon står inför helgens premiär i tävlingssp­året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden