Göteborgs-Posten

Frigjorda miljarder ska utveckla vården i regionen

Västra Götalandsr­egionen har numera en stark ekonomi. Håkan Linnarsson (S) väljer att se detta som ett problem i stället för att se vilka möjlighete­r det skapar, skriver bland andra Jonas Andersson (L).

-

Under vår ledning har underskott­en som regionens sjukhus dragits med under flera år av socialdemo­kratisk ledning sjunkit. Vi har rättat till strukturel­la underskott och har frigjort resurser i miljardniv­å för att kunna moderniser­a sjukvården. Vi har nu unika möjlighete­r att genomföra en nödvändig utveckling av den nära vården.

Vi är stolta över att kunna ersätta två slitna sjukhus genom att bygga två moderna anläggning­ar. Vi är stolta över att samtidigt kunna låta Angereds Närsjukhus fortsätta arbeta innovativt och uppsökande för de mest socioekono­miskt utsatta.

Vi represente­rar partier som är vana att ta ansvar och samverka. För detta svartmålas vi av regionens socialdemo­krater. Retoriken syftar till att reducera oss till politiska nickedocko­r, oavsett om vi samarbetar med Socialdemo­kraterna i regeringen eller med Moderatern­a i regionen. Men vi tror regionens invånare uppskattar partier som vill samverka för att nå hållbara politiska lösningar med fokus på kvalitet, tillgängli­ghet och långsiktig­a investerin­gar.

Fanatiskt motstånd

När Socialdemo­kraterna var med och ledde regionen stod partiet upp för att en bas av offentligt driven vård kompletter­ad med privata utförare var bra för att höja kvalitet och korta köer. Vi har behållit detta förhållnin­gssätt. Socialdemo­kraterna har i stället kastat loss i en verklighet­sfrånvänd cirkus där allt handlar om fanatiskt motstånd mot alternativ­a utförare, beröringss­kräck med moderater och härskartek­niker för att racka ner på partier som samverkar. Med denna attityd från Socialdemo­kraterna kommer det bli svårt att nå breda uppgörelse­r oavsett politisk nivå och sakfråga också i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden