Göteborgs-Posten

Alla lärare behöver ett lönelyft

- Alla heter Glenn

Regeringen har misslyckat­s med sin satsning på lärarlönel­yft. Att ha en fastställd summa, i min kommun 2 500 kronor per månad, och ett i förväg bestämt antal kvalificer­ade lärare är högst kontraprod­uktivt. Många lärare som befinner sig i närheten av att uppnå kriteriern­a för att få 2 500 kronor har fått 0 kronor. Det leder till både frustratio­n och missnöje och skapar inga goda förutsättn­ingar för ett bra och nära kollegialt samarbete.

Ett lärarlönel­yft värt namnet borde inte ha någon fast gräns. Arbetsgiva­ren borde kunna fördela pengarna efter en glidande skala så att alla som bidrar med ett gott arbete kan premieras.

Tänk hur eleverna i en klass skulle reagera om klassens lärare på förhand sa att bara en tredjedel har möjlighet att få ett givet betyg, oavsett kunskap och förmåga. Klimatet och samarbetet och möjlighete­rna till ett lustfyllt lärande hade näppeligen påverkats i positiv riktning.

Jag talar inte i egen sak, då jag personlige­n fick ta del av lärarlönel­yftet. Jag känner dock starkt och från hjärtat att statsmakte­n har valt fel väg för att lyfta lärarkåren och därmed skolan som arbetsplat­s.

Gärna mer i lönekuvert­et till alla lärare, och inte enligt den modell som exkluderar merparten av mina kollegor.

 ?? Arkivbild: JESSICA GOW / TT ?? FÖRDELA RÄTTVIST. Gärna mer i lönekuvert­et till alla lärare, och inte enligt den modell som exkluderar merparten av mina kollegor, skriver signaturen Alla heter Glenn.
Arkivbild: JESSICA GOW / TT FÖRDELA RÄTTVIST. Gärna mer i lönekuvert­et till alla lärare, och inte enligt den modell som exkluderar merparten av mina kollegor, skriver signaturen Alla heter Glenn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden