Göteborgs-Posten

Matlådan sparar pengar och kalorier

”Lägg alla pengar som du sparar på en lyxig måltid på krogen en ledig kväll i stället”

-

Hur mycket pengar lägger du egentligen på att äta lunch ute? Och handen på hjärtat – hur god brukar den faktiskt vara på en skala? Oftast handlar det mer om ett nödvändigt ont än en kulinarisk glädjekull­erbytta. Och dessutom för en rejäl summa om man slår ut kostnadern­a på ett år.

ATT TA MED mat hemifrån är både ekonomiskt vettigt och många gånger betydligt godare än en lunch på stan eller i personalma­tsalen. Plus att du har större inflytande över vad du äter och enkelt kan anpassa den efter din egen kassa, diet och dina allmänna preferense­r. Och särskilt svårt behöver det inte vara. Du kan förstås göra det enkelt för dig och utgå ifrån gårdagens middagsres­ter, men med några få enkla grundstena­r kan du också skapa betydligt vettigare lunchalter­nativ med minimal ansträngni­ng.

Tänk gärna i form av någon bas som mättar, men utan att det känns så pass stabbigt att du blir dum i huvudet på eftermidda­gen. Gryn som quinoa, bulgur och matkorn är bra byggstenar. Nudlar eller annan pasta mättar också. Grönsaker piggar upp, välj gärna utifrån säsong. Protein behöver vi för att orka jobba dagen lång. Färdiggril­lad kyckling kan varieras i det oändliga, avokado är en prima proteinkäl­la, liksom tofu om du föredrar att käka vegetarisk­t.

Försök komma ihåg att blanda ned olika typer av konsistens­er. Något knaprigt är alltid ett välkommet inslag om ”basen” är mjuk. Satsa på smaker med lite drag i som chili, ingefära, lime och koriander.

FINESSEN MED ATT ta med sin egen matlåda är dessutom att det är lättare att hålla koll på vad du stoppar i dig. Till och med salladsbuf­féer kan vara rena kaloribomb­erna, liksom färdigköpt sallad. Bara för att det står sallad på menyn innebär det inte att det rör sig om smalmat.

Och när du ändå är igång kan du lika gärna göra flera matlådor i taget. Lägg alla pengar som du sparar på en lyxig måltid på krogen en ledig kväll i stället. Både roligare och godare.

ELLER ÄNNU HELLRE – stoppa alla tjugor du sparar i en egen liten matlåda. Till sommaren har du förmodlige­n skrapat ihop till en förnämlig semesterre­sa. Inklusive goda middagar.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? BRA FÖR PLÅNBOKEN. Spara pengar och ät bättre genom att ta med dig matlåda till jobbet. Nudelsalla­d, chiapuddin­g, och rätter med quinoa som bas är några matiga och fräscha förslag.
Bild: JANERIK HENRIKSSON BRA FÖR PLÅNBOKEN. Spara pengar och ät bättre genom att ta med dig matlåda till jobbet. Nudelsalla­d, chiapuddin­g, och rätter med quinoa som bas är några matiga och fräscha förslag.
 ?? mia.gahne@ttspektra.se ??
mia.gahne@ttspektra.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden