Göteborgs-Posten

ALEXANDRA ZAZZI

svarar på frågor om mat och recept i GP

-

Hej Alexandra. Jag brukar göra julskinkan i folie i ugnen. Nu har jag fått en gjutjärnsg­ryta och undrar – kan man tillaga skinkan i denna gryta? Hur många grader ska jag ställa in ugnen på? Ska det vara lite vatten i botten på grytan? Spadet ska sedan användas till grönkålsso­ppa. Kerstin Hej Kerstin, Härliga gjutjärnsg­rytor, de borde vara standard i alla kök. Själv har jag 3-4 stycken, dels för att jag på senare år upptäckt deras storhet när man bakar bröd och dels för att jag älskar praktiska, tidlösa och vackra saker som i princip är oförstörba­ra.

Nu till din fråga: Så klart att du kan laga skinkan i grytan! Vad du dock bör tänka på, för att få ett klart spad, är att använda en invändigt emaljerad gryta.

Icke-emaljerade grytor är känsliga för syra och släpper ifrån sig järn, vilket är bra för våra kroppar men kan missfärga och i viss mån smaksätta vissa anrättning­ar.

När det gäller ugnsvärme brukar jag lågtempere­ra skinkan. Jag kör den i 100110 grader tills den når en innertempe­ratur på 70 grader. Får den ligga kvar i grytan går den upp ytterligar­e 5-8 grader.

Själv använder jag emaljerade grytor till tomatbaser­ade rätter eller stekar och såser där jag låter anrättning­en svalna i grytan. Men vill jag ha bra stekyta på köttet för att sedan hälla på lite godsaker och göra en bra stuvning är min ofodrade gryta exceptione­llt bra. Den är både stekpanna och kastrull.

Vad som gäller i skötsel är att aldrig diska en icke emaljerad inkörd gjutjärnsp­anna eller gryta med diskmedel. Varmt vatten direkt efter användning är det bästa. Skulle den börja rosta, diska den och smörj med rapsolja, hetta upp och smörj lite till. En gjutjärnsg­ryta lever många livsöden. Jag har mina från min farmor och mormor och jag hoppas att mina barn vill överta dem i framtiden. Har man ingen gjutjärnsg­ryta, köp på loppis! Koka ur dem i vatten med ättika några gånger och fetta in dem igen så är de som nya igen. Hej Alexandra, Snälla, svara på denna desperata fråga: Jag hittar inte receptet till din lakritskol­a och jag måste få det! Jag sätter in pengar till Rädda Barnen om jag får det. Desperat lakritsäls­kare Hej på dig, Med sådan ihärdighet kan jag inte säga nej. Även om jag publicerad­e receptet för några år sedan är det så pass gott att jag gärna delar med mig igen.

Och när vi ändå pratar om att göra något för de utsatta i samhället vill jag passa på att uppmana er, som kan och vill, att lämna en liten present eller två till Stadsmissi­onens julklappsv­agn som kommer att åka runt i Göteborg och samla in julklappar till barn den 3 december mellan klockan 11 och 15.

Här kommer receptet:

Zazzis lakritskol­a

GER 35-40 BITAR 100 g smör 2 dl strösocker 2 dl vispgrädde 1 dl ljussirap 1 krm salt 2,5 msk lakritspul­ver Gör gärna så här:

Lägg smöret i en tjockbottn­ad kastrull och smält, alternativ­t bryn (blir lite annan smak).

Rör i grädde, sirap, socker, salt och lakritspul­ver.

Låt småkoka i cirka 40 minuter. Rör om 2-3 gånger under tiden.

Använd en sockerterm­ometer för att mäta 126 grader eller gör ett kulprov för att kolla att kolan är färdig. (Kulprov: ta ett glas iskallt vatten, droppa i lite kola och rulla den sedan mellan fingrarna så att den håller ihop och är lagom seg.)

Fodra en brödform med nonstick/silikon ark (finns i välsortera­de matbutiker) och häll upp kolan.

Låt svalna i 2 timmar, lyft ur och klipp/skär i kuber.

Packa som karameller i samma sorts papper som du fodrade formen med.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden