Göteborgs-Posten

Så julshoppar du tryggt från utlandet

Ta reda på vem du handlar av och kolla hur det funkar med garanti och returfrakt. De råden ger Konsument Europas chef till den som ska näthandla årets julklappar från utlandet.

- MARTIN SPAAK 031-62 40 00 martin.spaak@gp.se

Planerar du att hoppa över trängseln på stan och i stället köpa årets julklappar i lugn och ro hemma framför datorn?

I så fall är du inte ensam. Enligt Postnords prognos kommer vi att köpa julklappar på nätet för 6,2 miljarder kronor i år – en ökning med 24 procent jämfört med i fjol. Det innebär att nästan var tredje julklapp kommer att e-shoppas.

FÖRKLARING­EN STAVAS bekvämligh­et och låga priser. Och ännu billigare kan det bli om du klickar dig vidare till nätbutiker utanför Sveriges gränser. Så länge du håller dig inom EU, Norge och Island är det oftast tryggt och enkelt.

– Där finns ett EU-direktiv som alla måste följa. 14 dagars ångerrätt och minst två års reklamatio­nstid gäller i hela området, säger Jolanda Girzl, chef på Konsument Europa.

Det finns dessutom en rad uppgifter som näthandlar­na måste lämna på sina sajter, bland annat företagets namn och adress. Om du besöker en nätbutik för första gången kan du börja med att leta reda på den informatio­nen.

– Det första man ska tänka på är att ta reda på vem man handlar av. Det kan till exempel se ut som en brittisk sida, men så visar det sig att företaget ligger i Asien. Och då har man ju inte samma rättighete­r som konsument, säger Jolanda Girzl.

Företagen måste också uppge hur man kommer i kontakt med dem. Om det inte finns några telefonnum­mer eller mejladress­er, utan till exempel bara ett webbformul­är, finns anledning till försiktigh­et.

– Om det är fel på varan och man inte kan nå företaget hamnar man ju i en svår sits, säger Jolanda Girzl.

DET KAN OCKSÅ vara värt att göra en sökning på företaget och läsa omdömen från andra konsumente­r, tycker Jolanda Girzl.

– Om man ändå är osäker går det bra att kontakta oss på Konsument Europa. Om vi vet något om företaget så upplyser vi om det, säger hon.

Innan du slår till bör du också kolla upp vem som står för returfrakt­en om du skulle ångra köpet. Även detta är företagen bundna att informera om.

– I normalfall­et är det konsumente­n som ska betala returen, men många företag även utomlands erbjuder sig att stå för frakten, säger Jolanda Girzl.

ÅNGER- OCH reklamatio­nsrätten är lagstadgad­e, men säljaren bestämmer själv vilken garanti som lämnas – om ens någon. Ta därför reda på vad som gäller.

– Fråga vad som händer om varan går sönder. Kan du lämna in den på reparation i Sverige eller måste du skicka tillbaka den på lagning? säger Jolanda Girzl.

Den som handlar med ett kreditkort i stället för ett vanligt betalkort har ett extra skydd enligt Konsumentk­reditlagen. Om företaget du handlat av inte svarar eller erkänner ett fel på varan, kan du vända dig till banken i stället.

– En del banker hjälper den som har vanligt betalkort också, men den lagstadgad­e rätten gäller kreditkort, säger Jolanda Girzl.

”Det första man ska tänka på är att ta reda på vem man handlar av” JOLANDA GIRZL Konsument Europa

 ??  ?? JULSHOPPAR PÅ NÄTET. Stina Grönevall, 39, från Halmstad köper en del julom jag ändå vet vad jag ska ha. Det blir bara från svenska butiker, det känns
JULSHOPPAR PÅ NÄTET. Stina Grönevall, 39, från Halmstad köper en del julom jag ändå vet vad jag ska ha. Det blir bara från svenska butiker, det känns

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden