Göteborgs-Posten

Ett reellt hot

- Fredrik Enqvist Brita Magnus Bondesson Ulla-Carin Moberg

Ett år efter terrordåde­n i Paris är det klargjort att terroriste­rna uppväxte upp i muslimska miljöer. Religionsf­riheten gav dem en fristad att bygga värderinga­r baserade på tolkningar av islam.

Berlin Social Science Center, Europas största center för sociologis­k forskning, ställde tre frågor till 9 000 invandrade turkar och marockaner ibland annat Frankrike, Tyskland och Sverige:

• Anser du att sharia är viktigare för dig än lagarna i det land du bor? (66 procent svarade JA).

• Menar du att det bara finns en legitim tolkning av Koranen som bör gälla för alla muslimer? (75 procent svarade JA).

• Menar du att muslimer bör återgå till de ”islamiska rötterna”? (60 procent svarade JA).

De som svarade ja på alla frågorna betecknas som ”konsekvent­a fundamenta­lister” och dessa utgör 44 procent av de tillfrågad­e.

Om vi värnar om demokrati, jämlikhet och fred måste religionsf­riheten i sin nuvarande form ifrågasätt­as. Som studien och terrordåde­n i Paris visar är den i dag ett hot mot det sekulära samhället. BLÅ DUNSTER. Det ser inte ut att bli något av Västtrafik­s och politikern­as löfte om slopad check-ut. Allt enligt ärende i Kollektivt­rafiknämnd­en (KTN) den 10 november.

Kontoladdn­ingssystem­et infördes våren 2009 och möttes av hård kritik, speciellt när det gällde utchecknin­g. Samma höst inledde Västtrafik arbetet på ett förenklat system. I oktober 2011 får Västtrafik i uppdrag av den nybildade överrocken KTN att bland annat slopa utchecknin­gen. som dog. Är det inte relevant?

Ska vi tillåta vettvillin­gar i trafiken? Grov rattfylla har ökat betänkligt liksom förare som är höga på narkotika. Det går inte in i min hjärna hur dessa, för oss andra farliga personer, kan komma undan med tre månaders fängelse.

I fallet med jakten på 25-åringen kunde många omkommit eller blivit allvarligt skadade. Den killen borde sitta av ett långt straff och begrunda vad han orsakat, så att han inte gör om det.

Jag är rädd för ”galna” bilister. Tog polisen hans körkort? Får han det tillbaka efter tre månader? I så fall är det skamligt. Detta resulterar i en rapport i december 2013 där kravet upprepas. Det fastställd­es av regionfull­mäktige i februari 2014. På regionens hemsida kan vi i dag läsa: ”Förenkling­arna innebär bland annat att check-ut försvinner, gränssnitt­et på biljettmas­kinerna förenklas”.

Genomföran­det skjuts upp gång på gång. I juni 2016 nämner KTN att lansering av resa utan checkut sker vintern/våren 2017. Men nu i november verkar det som att resa med kontoladdn­ing entreprenö­rer för att klara det akuta läget. Att vi i år har tecknat eller förlängt avtal med dem har flera skäl:

Vi planerade utifrån situatione­n vid årsskiftet, när prognosen var att 18 000 ensamkomma­nde barn skulle komma till Sverige 2016.

Vi har krav från Migrations­verket att ha minst 900 boendeplat­ser.

Vi har gått från tillfällig­a lösningar, nödvändiga under flyktingkr­isen, till varaktiga lösningar med kvalitet.

Inför sommaren var det mycket osäkert kring gränskontr­ollerna. Vi förberedde oss på att åter kunna ta emot många flyktingba­rn. Först i juni kom besked om att de tillfällig­a gränskontr­ollerna skulle vara kvar.

Nu minskar vi antalet platser utifrån nya lagar och regler. Nästa år avslutas alla avtal med privata entreprenö­rer och från den 1 april betalar vi inga tomma platser hos företaget som nämns i Uppdrag granskning. Förhandlin­garna pågick sedan tidigare.

Den externa granskning som gjorts på förvaltnin­gens uppdrag visar att vi juridiskt klarade förra höstens flyktingkr­is väl, även om vi kan göra och utan checkut kommer att kräva en smart telefon. Man har på sju år och tiotals miljoner kronor inte löst det ursprungli­ga problemet utan bara bluffat en mängd förhoppnin­gsfulla kunder.

Dessutom slopade man 2015 femresorsk­orten, som innebar enkla resor utan utchecknin­g i hela Göteborgso­mrådet.

För att citera en känd saga ”Det bidde ingenting”. förbättrin­gar. Vi har polisanmäl­t det som kom fram i programmet för att få klarhet, och vi kommer fortsätta att ta ansvar för förvaltnin­gens verksamhet.

kommunikat­ionschef Social resursförv­altning

Ett inlägg bör vara högst 1 200 nedslag med mellanslag, gärna kortare. Vi förbehålle­r oss rätten att redigera texten samt sätta rubrik.

Du måste bifoga namn, adress och telefonnum­mer.

Inlägg som innehåller angrepp på namngiven person måste underteckn­as med namn. Insända manus returneras inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden