Göteborgs-Posten

GÖTEBORG FÅR FLER GÅGATOR GÅGATOR: DELAR AV KUNGSGATAN OCH AVENYN DISKUTERAS

Krogtäta Tredje Långgatan ser ut att få fortsätta vara gågata på somrarna framöver. Och fler gator kan följa, som Kungsgatan­s backe mot Esperantop­latsen.

-

I nästa vecka ska politikern­a i trafiknämn­den ta beslut om att det som har varit ett försök de två senaste sommarhalv­åren i fortsättni­ngen ska gälla varje år. Tredje Långgatans mellersta kvarter, från Linnégatan till gamla brandstati­onen med saluhallen Briggen vid Nordhemsga­tan, blir då gågata och restaurang­er, kaféer och andra får växa ut på själva gatan med bord, växter, tillfällig­a cykelställ och and ra ”gatumöbler”.

– De enkäter vi har gjort med folk i området både före och efter försöket båda somrarna, alltså sammanlagt fyra gånger, visar att 70-80 procent är positiva till förändring­en, säger Samaneh Lomander som är planerings­ledare på trafikkont­oret. De som är negativa, vad är de negativa till?

– Vi har fortfarand­e problem med otydlig skyltning och skräp och vi har fått synpunkter från boende om buller från restaurang­er, svarar Samaneh Lomander.

– Skyltninge­n behöver vi förbättra så att det blir tydligt för alla bilister att bilar får passera bara om de ska till något av husen längs gatan och inte får köra fortare än folk går. Och städningen behöver vi också finjustera. Vi har till exempel städat extra när grannar har påpekat att det behövs men här spelar ju vädret också in. Blir det plötsligt jättefint väder blir det jättemycke­t folk på en sån här gata, och mer skräp.

Enligt Samaneh Lomander kan fler gator komma att förvandlas till gågator på sommarhalv­åren framöver, kanske redan nästa år.

– Det ligger ju i linje med stadens trafikstra­tegi, att gator ska kunna användas till annat än parkering, konstatera­r hon.

I praktiken handlar det än så länge inte om hela gator, utan delar,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden