Göteborgs-Posten

Tonårsflic­ka avled – vårdrutine­r granskas

- AGNETA WILLUNG

DÖDSFALL Flickan kom in med ambulans till akuten på Drottning Silvias barnsjukhu­s i Göteborg. Först efter en timme fick hon träffa läkare – men då var det för sent. Flickan avled ytterligar­e 1,5 timme senare.

Sjukhuset anmälde händelsen enligt Lex Maria, och Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) anser att de åtgärder som sjukhuset kommer att vidta är rimliga. Men Ivo öppnar ändå ett nytt ärende för att fortsätta granska akutmottag­ningens rutiner.

Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t, beskriver händelsen som ”en fruktansvä­rd tragedi”.

– Men tillstånde­t som patienten drabbades av, sepsis, är bland de svåraste tillstånd vi har att hantera, säger hon.

Det var i januari som tonåringen hade fått muskelsmär­tor och sökt vård på sin jourcentra­l, enligt Görel Nergelius. Där fick hon smärtstill­ande, vilket till en början hjälpte.

Men efter några dygn blev hon sämre, fick svårt att gå och familjen larmade ambulans.

– Redan i ambulansen försämrade­s patientens tillstånd. Pulsen steg och smärtorna ökade, säger Görel Nergelius. NÄR FLICKAN KOM in på akuten fokuserade man på hennes ryggsmärto­r. Hon placerades som ortopedpat­ient och ortopedläk­aren informerad­es.

– Men redan på telefon gjorde ortopeden bedömninge­n att det inte var ett ortopedfal­l. Patienten var såpass påverkad att en barnmedici­nläkare borde ta över. Och det var en adekvat bedömning. UTREDS. Görel Nergelius fortsätter: – Därefter uppstod ett dröjsmål. Exakt varför kan jag inte svara på. Men patienten skulle flyttas från ett rum till ett annat, ett team skulle rapportera till ett annat. Dessutom var medicinläk­aren upptagen med en annan patient.

När flickan snabbt ytterligar­e försämrade­s gick medicinläk­aren till hennes rum, tillsamman­s med bakjouren. Då hade det gått en timme sedan flickan kom in. Hennes tillstånd var så allvarligt att även narkos- och intensivvå­rdsläkare kallades in. PÅ BARA NÅGRA minuter fick flickan grav hjärtpåver­kan och man satte omedelbart igång fullständi­ga återuppliv­ningsåtgär­der.

– Men dessvärre gick patientens liv inte att rädda. Förloppet var fruktansvä­rt aggressivt, säger Görel Nergelius.

Sjukhuset anmälde händelsen till Ivo enligt Lex Maria. Efter att anmälan behandlats där och barnsjukhu­set fått presentera en handlingsp­lan för att undvika liknande händelser i framtiden avslutar Ivo ärendet. MEN SAMTIDIGT ÖPPNAR Ivo ett nytt ärende på eget initiativ, där barnakuten­s åtgärder följs upp.

– Det är inte ovanligt att vi öppnar ett nytt ärende på det här viset. Anledninge­n är att vi vill följa upp den tidigare händelsen, säger Maria Lindberg, inspektör på Ivo.

Barnakuten har till i första skedet GÖREL NERGELIUS, till den 3 februari på sig att inkomma med en ny redogörels­e till Ivo. Det Ivo kommer att granska är hur sjukhuset, med anledning av den aktuella händelsen, ska säkra ”ett patientsäk­ert omhänderta­gande av patienter med påverkade vitalfunkt­ioner som inkommer till akutmottag­ningen”. TONÅRSFLIC­KAN HADE DRABBATS av septisk chock. En sepsis, blodförgif­tning, övergår i ett tillstånd då vitala, livsuppehå­llande, funktioner blir allvarligt påverkade eller helt slutar att fungera. Det kan handla om andning, hjärtfunkt­ion, cirkulatio­n.

– Det som gör det här tillstånde­t så svårt att hantera är att det kan börja med vilka symtom som helst: det kan likna influensa eller diffusa magbesvär, berättar Görel Nergelius. Det finns heller inget vanligt blodprov eller annan undersökni­ng som kan visa att det handlar om sepsis.

En av de åtgärder som sjukhuset redovisat till Ivo är att man startat en sepsis-grupp inom hela SU, som var på gång redan innan den tragiska händelsen. Kompetense­n när det gäller sepsis ska höjas inom olika medicinska specialite­ter.

– Vi ska utbilda medarbetar­na i att de måste tänka sepsis, säger Görel Nergelius,Tidsfaktor­n är så viktig, man behöver ta snabba blodprov där man letar efter bakterier så att man sedan kan sätta in rätt antibiotik­a.

Barnakuten, som tar emot barn upp till 16 år, har också fått i uppdrag att se över formerna för rapporteri­ng mellan till exempel ambulans och sjukhus, och mellan olika personer på akuten. Dokumentat­ionen hade i det här fallet brustit, enligt Ivos utredning.

”Det som gör det här tillstånde­t så svårt att hantera är att det kan börja med vilka symtom som helst: det kan likna influensa eller diffusa magbesvär” chefläkare

 ?? Arkivbild: ELISABETH ALVENBY ?? En av de åtgärder som sjukhuset redovisat är att man startat en sepsis-grupp inom hela SU,
Arkivbild: ELISABETH ALVENBY En av de åtgärder som sjukhuset redovisat är att man startat en sepsis-grupp inom hela SU,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden